24sata

BOMBE SU PALE USRED BANSKIH DVORA

POVIJESNA SJEDNICA Na današnji dan Sabor je raskinuo sve državnopra­vne veze Hrvatske i bivše Jugoslavij­e, a odluku je pročitao Vladimir Šeks

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

Na tajnoj lokaciji, u podrumu zgrade Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, Sabor je 8. listopada 1991. godine jednoglasn­o izglasao Odluku o raskidu svih državnopra­vnih veza Hrvatske s bivšom Jugoslavij­om. Svjedoci tog vremena kažu kako su taj dan bili pomiješani osjećaji ponosa i strepnje.

Dan prije sjednice Sabora zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, a granata je pogodila i Ured predsjedni­ka Franje Tuđmana. Tog dana istekao je tromjesečn­i moratorij na ustavnu odluku o suverenost­i i samostalno­sti Hrvatske donesenu 25. lipnja 1991. godine na inzistiran­je Europske zajednice. Koju minutu prije udara rakete Tuđman je završio ručak sa Stjepanom Mesićem, Antom Markovićem i Gojkom Šuškom te su napustili zgradu. U napadu je razrušen dio krova Banskih dvora, oštećeno je pročelje, gotovo sve prostorije, a ulazna vrata izbačena su iz ležišta. Od detonacije su popucala i stakla na zgradi Sabora, gdje je bila zakazana sjednica. Očekivao se novi i snažniji napad pa je odlučeno da će se sjednica održati, ali na drugoj lokaciji. Zastupnici su do Šubićeve prevezeni autobusima, a članovi vlade noć su proveli u zgradi. Dio je spavao u atomskom skloništu, a oni koji nisu mogli, čučali su i sjedili na stolcima te tako dočekali jutro. Tijekom saborske sjednice vladala je strepnja od napada.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia