24sata

LO STRAH ŽIRIJA, S IDEMO I U FINALE

-

aritmetiko­m. Ova škola radi po Hikari programu, a ekipa koja je zasluženo prošla dalje otkrila nam je kako su to izveli.

‘SANJALI SMO KUGLICE’

- U glavi zamišljamo abakus i pomičemo kuglice. Teško je na početku to naučiti, morao sam jako puno vježbati da bih bio najbolji u svojoj grupi otkrio nam je Toni Vitaić (9). Lovre Ćurković (9) također kaže da se nije prepao žirija.

- Bilo mi je smiješno kad je Martina slučajno pritisnula ‘x’. A bio sam presretan kad smo išli u Zagreb, baš nam je bilo lijepo. Kasnije su me svi zaustavlja­li i pitali jesam li ja taj s televizije - rekao nam je Lovre, a Hana Perić (11) dodaje kako je znala i sanjati kuglice.

Luka Emanuel Ćosić (10) dodaje kako se on najviše prepao Martine Tomčić, članice žirija. - Bojao sam se što će reći jer zna biti oštra, ali bila je dobra, zasad. Maja mi je omiljena. Morao sam žiriju objašnjava­ti što je abakus - kaže nam Luka Emanuel. S ekipom je u Zagrebu bila i Doris Penić, psihologin­ja i vlasnica škole “Malac Genijalac” u Splitu, koja je certificir­ana za rad u Hikari programu.

- Tek u Zagrebu su se sreli s djecom iz drugih gradova i nismo znali kako će to izgledati i hoćemo li uspjeti. Kad su shvatili da su prošli, bili su jako ponosni - kaže nam pojašnjava­jući kako zapravo računaju:

UKLJUČENI SVI OSJETI

- Djeca prvo moraju naučiti vizualizir­ati abakus. Kad se na ekranu pojavi broj, zamišljaju ga i pomiču zamišljene

ZVIJEZDE NA POZORNICI

IDU DALJE Na ‘Supertalen­tu’ su nastupili Šime Buzov (7), Lovre Ćurković (9), Hana Perić (11), Frane Tomić (11), Lara Jukić (9), Gabriela Buble (6), Toni Vitaić (9), Luka Emanuel Ćosić (10), Ilija Buzov (10) i Jure Buljubašić (9) kuglice. Najprije moraju percipirat­i broj na ekranu (osjet vida), čuju ga, jer svaki broj ima zvuk (što im aktivira slušni osjet), pomiču prstiće (motorika - kinestetič­ki osjet), koriste logičko mišljenje za dodavanje i oduzimanje svakog broja te u milisekund­ama odlučuju što će napraviti na zamišljeno­m abakusu. Da s abakusom mogu početi raditi i predškolci, pokazala je i najmlađa članica tima, Gabrijela Buble (6,5), koja je krenula u prvi razred osnovne. Vještina posebno dolazi do izražaja na natjecanji­ma. Standard brzine za zadatke zbrajanja je od 500 do 300 milisekund­i između svakog novog broja.

MOGU I PREDŠKOLCI

Djeca koja vježbaju rad s abakusom i mentalnu aritmetiku redovito pokazuju i bolje rezultate u školi, i to ne samo u matematici. Koncentrac­ija koju postižu pomaže im i da se bolje fokusiraju u svim područjima. Stoga vjerujemo da ćemo i u “Supertalen­tu” još dugo uživati u njihovoj munjevitoj brzini računanja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia