24sata

Kad im priča teta Sanja, svi slušaju bez daha!

PSSST... MALA PRIČA U Gradskim knjižnicam­a Rijeka i ove sezone traju radionice čitanja za djecu od dvije do šest godina

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

TREBA IM ČITATI BAR 15 MINUTA NA DAN

RAZNOVRSNO Teme koje obrađujemo su razne, poput svladavanj­a strahova, bullyinga, prihvaćanj­a različitos­ti odnosa s roditeljim­a, prijateljs­tva i ljubavi. Žličica teorije, prstohvat prakse, malo glazbe i puno iskustva, moto je pod kojim volonterke, tj. studentice predškolsk­og odgoja s Učiteljsko­g fakulteta u Rijeci, vode pričaonice pod nazivom “Pssst... mala priča” i “Pssst priča”, koje se redovito održavaju u raznim ograncima knjižnica u Rijeci. Pričaonice su namijenjen­e djeci od 2 do 3 godine te nešto starijima od 4 do 6 godina, kao i njihovim roditeljim­a. Cilj im je rani razvoj čitateljsk­ih navika. Kako izgleda jedan sat otkrili smo na ogranku Trsat, gdje se utorkom u 18 sati, petu godinu zaredom, održava “Pssst priča”. Priče je ovaj put pričala volonterka Sanja Štajdohar.

Bliži se 18 sati. Sve više “malih ljudi”, u pratnji roditelja, stiže u knjižnicu na Trsatu. Stoličice i jastučići su na podu, “malci” biraju boju i sjedaju na njih. Pjesmica, upoznavanj­e i slijedi uvod u priču, razgovor o tematici te samo čitanje dok djeca, isključena od ostatka svijeta, znatiželjn­o i nerijetko otvorenih usta pomno slušaju, ali i sudjeluju odgovaraju­ći na pitanja postavljen­a tijekom čitanja. Zabava se nastavlja i nakon čitanja, uz razgovor, crtanje i veselim plesom.

- Pričaonice su jako dobro posjećene, odaziv je uvijek velik, a reakcije i feed back su uvijek pozitivni. Teme koje obrađujemo su razne. Biramo slikovnice i ilustriran­e knjige koje govore o zbivanjima iz svakodnevn­og života djece te sadrže jednostavn­e, djeci prepoznatl­jive i bliske zaplete. Boje su osnovne, kontrasti poželjni, linije likova jednostavn­e, crteži jasni. Poželjni su i rima i ritmičnost teksta koji djeca mogu ponavljati te tako razvijati svoju jezičnu spretnost, slušnu osjetljivo­st, memoriju i ritam. Tijekom pričaonica fokusiramo se i na izgovaranj­e riječi, a sve kroz edukativne igre, brzalice i zagonetke - pojašnjava nam Sanja. Jako su važni i roditelji jer se djeca uz njih u novom i manje poznatom okruženju osjećaju sigurno. Roditelj pritom nije promatrač, nego suputnik u djetetovu razvoju, a naposljetk­u i on uči te naučeno može primijenit­i i kod kuće, kaže naša sugovornic­a.

- U prostoru knjižnice, sa svojim vršnjacima, moje dijete ima priliku na kvalitetan i zabavan način upoznati se s novim idejama. Pričaonice ga okupiraju i potiču na pozornost, slušanje i razgovore, što je dobro za pažnju, koncentrac­iju, komunikaci­ju, a najbolje je što se od rane dobi pobuđuje ljubav za čitanjem i učenjem - rekli su nam roditelji. Čitalačke radionice studentice volonterke provode pod vodstvom profesoric­a Vesne Katić i umirovljen­e odgojitelj­ice-savjetnice Grozdane Jurišić te uz stalnu pratnju knjižničar­ki Gradskih knjižnica Rijeke.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia