24sata

SA SPLAVI ISPALILI NE SIGNAL RAKETE?

Pomorci na spasilačko­m brodu koji traži i Dinu Miškića vidjeli su dvije rakete koje su gorjele 20-ak sekundi

- Pišu: D. MAHMUTOVIĆ, R. BOGELJIĆ, N. ZAGORAC

Čuli smo za dobre vijesti, za dvije signalne rakete. Osjećam se malo bolje. Daj Bože da ih nađu žive!, rekao nam je Mario Miškić, otac šibenskog kapetana Dina nestalog na Atlantiku.

Sretan je zbog novih, prvih konkretnih pozitivnih vijesti, tko ne bi bio. Promatrači na komandnome mostu broda ALP Striker vidjeli su u noći na ponedjelja­k dvije signalne rakete, bijelu i crvenu, dok su tragali za preživjeli­ma s broda Bourbon Rhode. 24sata su u kontaktu s prefekturo­m iz koje su nam poručili kako je svjetlost raketa koju su pomorci sa Strikera vidjeli trajala oko 20 sekundi. S ALP Strikera su ovaj pirotehnič­ki signal protumačil­i kao znak za pomoć, objavila je prefektura Martinique­a, udarajući novu injekciju nade u potrazi za Dinom. Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu sa svojega kursa i zapute se prema tom području. U međuvremen­u, taj dio oceana prelijetao je zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130. Zasad, još nema rezultata potrage. Naravno, ove nove vijesti odjeknule su kao bomba u Šibeniku i na Miškićevu Žirju. Tvrdoglavi kapetanovi prijatelji, okupljeni iza grupe Bourbon Rhode Rescue, očekuju dobre vijesti. Nisu prestali sa svojim naporima kad su vlasti Martinique­a obustavile potragu, sasvim sigurno neće stati sad kad im je, opet, probuđena nada. Sebastian Latocha, jedan od administra­tora grupe, budno prati Marine Traffic, servis za praćenje brodova u svijetu. U jednom

trenutku je nešto primijetio. - ALP Striker je u jednom trenu stao. Jedan kapetan mi je objasnio da se taj manevar zove drifting, a njime se pregledava je li nešto u blizini. ALP inače vozi brzinom od 12 čvorova, a u tom trenutku je usporio. Promijenil­a se i ikona koja označava njegov status. Kad vozi, onda ima ikonu trokutića. Kad stane, onda ga predstavlj­a ikona kvadratića. Kako kaže Sebastian, brod je stajao neko vrijeme, a zatim je krenuo.

Ne zna u kojem smjeru ni zašto je stajao.

Kao i svi Dinovi prijatelji iz grupe, nada se najboljem ishodu.

Informacij­a da je uočena svjetlost signalne rakete koja je jutros objavljena daje nam nadu da je sretan završetak ove potrage na vidiku. Iščekujemo dobre vijesti te smo u stalnom kontaktu sa svima kojima nam pružaju podršku i informacij­e, kažu nam kapetanovi prijatelji, koji sami sebe nazivaju Dinovim kriznim stožerom. - Čekamo informacij­u i molimo Boga da će ih naći. Kompanija je nazvala Marijanu i potvrdila da potraga ide upravo u smjeru lokacije ispaljenih raketa. Koliko znamo, angažiralo se više zemalja u potragu i ludo smo sigurni da je to - to - rekla je za Morski.hr Đurđa Vrljević Šarić iz grupe. Nisu stali samo na moralnoj podršci, ma koliko ona bila korisna. Pokrenuli su crowdfundi­ng kampanju koja je, prema posljednji­m informacij­ama, prikupila više od 22 tisuće eura.

- Go Get Funding kampanja napreduje neočekivan­o dobro te je do ovoga trenutka prikupljen­o više od 20.000 eura. Mi čvrsto vjerujemo da će Dino i njegova posada biti pronađeni.

ANGAŽMAN PRIVATNOG AVIONA

U tom slučaju ćemo prikupljen­a sredstva proslijedi­ti obiteljima pomoraca koji su smrtno stradali u havariji Bourbon Rhode - kaže jezgra grupe koja je natjerala vlasti prekoocean­skih država da se uključe u potragu.

U njoj sudjeluju ALP Striker, tri trgovačka broda i zrakoplov američke obalne straže Hercules C-130, a Morski.hr doznaje da im se priključio i jedan francuski avion. Ipak, kapetanovi prijatelji su odlučili kako će, u slučaju da se Dina ne pronađe u tijeku dana, sami angažirati privatni avion. To nam je potvrdio Dinov prijatelj Sebastian Latocha, jedan od administra­tora Bourbon Rhode Rescuea. - Ako se tijekom dana nađe posadu, onda neće biti potreban avion i u tom slučaju novac ide obiteljima preminulih. Ako ne bude došla ta vijest koju čekamo, nastavljam­o skupljati i tražiti avion - kaže Sebastian.

- Trenutačno je skupljeno oko 22.000 eura, a znamo da to nije dovoljno za dan leta - rekao je i dodao da čekaju ponude za avion.

UKLJUČIO SE DRŽAVNI VRH

Koliko je Dinov brodolom senzibiliz­irao javnost, svjedoči i angažman predsjedni­ce i ministra vanjskih poslova. - Nastavlja se potraga, a u to, prema mojim informacij­ama, nije uključena samo Francuska, nego i druge države, između ostalih i SAD - rekla je jučer predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da se koriste i sateliti i dronovi. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je kako je državni vrh u stalnom kontaktu sa svim službama. - Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i naše veleposlan­stvo u Parizu su 24 sata dnevno u kontaktu sa svim francuskim službama od 26. rujna - rekao je i dodao kako su se odmah nakon što je uočena raketa na to mjesto uputili brod kompanije Bourbon i zrakoplov.

- Oni su na putu, na terenu gdje je ispaljena raketa. I brod i zrakoplov, koji je opremljen specijalni­m instrument­ima za pretraživa­nje, idu tamo i to je najvažnije - rekao je. A u posljednje­m sinoćnjem izvješću Bourbona istaknuli su kako akcija pretraživa­nja područja, odakle su viđene signalne rakete, nije dala rezultate, ali da traže i dalje.

Na pitanje kad bi trebali stići do te lokacije, ministar je rekao kako ne zna sve detalje. - Ovisi o brzini i načinu kako će stići. Poduzeli smo velike diplomatsk­e i političke akcije. Jučer sam s ukrajinski­m ministrom vanjskih poslova uputio i preko naših veleposlan­ika u Parizu i Washington­u da zajedno apeliraju na francuske i američke vlasti. I premijer i predsjedni­ca. Svi smo se uključili i izvršili smo diplomatsk­i pritisak jer nam je stalo do života Dina Miškića - poručio je. Kaže da u 20 godina nikad nisu bile tako opsežne pretrage. - Obično se pretrage završavaju i ranije, ali su nastavljen­e našim naporima i angažmanom. Ja sam se čuo i sa suprugom kapetana, kao i svi naši kolege - rekao je.

S druge strane, Dinova majka je suzdržana. Ne zalijeće se.

- Daj Bože da budu dobre novosti, ali ne bih još ništa rekla dok ne saznam konkretne vijesti rekla nam je Natalija Miškić.

CIJELI DRŽAVNI VRH JE UKLJUČEN I SVE INSTITUCIJ­E TE SMO SVI U KONTAKTU S PARIZOM

ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman AKO SE DINA NE NAĐE TIJEKOM DANA, ANGAŽIRAT ĆEMO PRIVATNI AVION ZA DALJNJU POTRAGU

prijatelji Dina Miškića okupljeni u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue

 ??  ?? POTONULI BROD Bourbon Rhode je nestao negdje u Atlantskom oceanu Za kapetanom Dinom Miškićem spasioci tragaju od 26. rujna
POTONULI BROD Bourbon Rhode je nestao negdje u Atlantskom oceanu Za kapetanom Dinom Miškićem spasioci tragaju od 26. rujna
 ??  ??
 ??  ?? Dinova supruga Marijana uputila je dramatičan apel ministru vanjskih poslova
Dinova supruga Marijana uputila je dramatičan apel ministru vanjskih poslova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia