24sata

Nakon šogora i putovanja u Helsinki, premijer na provjeri zbog svog kuma

SUKOB INTERESA? Povjerenst­vo za sprečavanj­e sukoba interesa u petak odlučuje je li premijer napravio propuste

-

‘NE MOGU SE IZUZETI’

Premijer Andrej Plenković opet je tema na sjednici Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa jer lani nije obavijesti­o članove Vlade, Odbor za vanjsku politiku i javnost da je za veleposlan­ika predložio vjenčanog kuma Igora Pokaza. Hoće li protiv njega zbog toga pokretati postupak, odlučivat će u petak.

- Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljan­ja šefova diplomatsk­ih misija i konzularni­h ureda ne predviđaju, u bilo kojoj varijanti, izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjedni­ka Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti - izjavio je još lani premijer komentirav­ši da ga Povjerenst­vo nepotrebno i neargument­irano proziva. Tad je Plenkovića branilo i Ministarst­vo vanjskih poslova: “Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvređiv­anje njegovih profesiona­lnih zasluga”. Povjerenst­vo će u petak odlučivati i pokretanju postupka protiv premijera vezano za zapošljava­nje njegova šogora na mjesto direktora u zračnoj luci Dubrovnik.

Uz ova dva spomenuta slučaja, Andrej Plenković je već bio na dnevnom redu Povjerenst­va i zbog aktivnosti tijekom izrade tzv. “lex Agrokor” u aferi Hotmail. No o tome nisu donijeli odluku jer je premijer dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjedni­ce Povjerenst­va Nataše Novaković iz tog postupka.

Od tada je taj predmet na čekanju. (ab)

 ??  ?? Kaže da se premijer po zakonu ne može izuzeti od imenovanja veleposlan­ika
Kaže da se premijer po zakonu ne može izuzeti od imenovanja veleposlan­ika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia