24sata

‘MAMA’ I ‘TATA’ ČUJEMO DESE PUTA NA DAN OD SVAKOGA

-

FINANCIJSK­A NESTABILNO­ST I NESIGURNOS­T MOGU, ALI I NE MORAJU, BITI RAZLOG DA NEMATE DJECU

Tina i Saša o odluci da se osnuje obitelj TINA UZGAJA CVIJEĆE, JA PIŠEM PJESME I NIJE NAM ŽAO ŠTO NEMAMO VIŠE VREMENA ZA SEBE...

Saša kaže da usprkos svemu i oni nađu vremena za hobije

DRUŽE SE NAVEČER

Iako se obitelj proširila, Saši i Tini to ne predstavlj­a nikakav problem. Dapače, djeca su, kažu, Božji blagoslov. Ova velika obitelj stalno je u pokretu, a kuća vrvi od dječjeg smijeha i radosti. Žive u kući od 200 kvadrata, u kojoj su četiri spavaće sobe namijenjen­e djeci.

- Riječi ‘mama’ ili ‘tata’ čujemo barem deset puta dnevno od svakog djeteta. To je, znači, oko 110 puta - smije se Saša, koji radi kao programer u banci u Varaždinu.

Supruga Tina završila je fakultet te je profesoric­a filozofije i religijski­h znanosti, ali je trenutačno kućanica.

VEČERNJA MOLITVA PA SPAVANJE

- Ujutro se probudim oko šest ili pola sedam, spremam Viktora, Iskru i Filoteu za vrtić pa idem na posao. Vratim se doma i pokupim ih u vrtiću. Nakon toga je obiteljsko druženje, spremanje, razgovor, čišćenje, večernja molitva pa spavanje priča otac Saša.

S obzirom na to da Noa i Tajna idu u srednju školu, a Brigita, Vito, Lea, Pia i Fran u osnovnu tek su predvečer svi kod kuće. Roditelji ih razvoze, a svaki od njih ima i neki hobi.

- Noa i Vito treniraju nogomet, Tajna jahanje, a Brigita gimnastiku. Uz to ona svira flautu, Vito harmoniku, a Lea i Pia klavir - pričaju roditelji. Imaju jedan automobil i kažu da se nekad voze na “ture”. Do sada su s djecom, kažu, proslavili 95 rođendana. Jedanaest je rođendana godišnje kod njih, a kako su objasnili, one rođendane koji su “blizu” spoje i naprave dvostruko slavlje.

Mama Tina kaže kako za mnogobrojn­u obitelj kuha samo u velikim loncima.

- Jedemo ono što se može brzo napraviti u velikim količinama. To su mlinci, a cure znaju skuhati i bolonjez. Jedemo puno juha i variva. Imamo i veliku peku, pa u njoj pečemo krumpire i meso. Pečemo ćevape i kuhamo hrenovke - nabraja Tina. Saša dodaje kako su za večeru najpraktič­niji mlijeko i pahuljice ili puno kruha. - Kuham i griz. Toga napravim do devet litara, a nekad znaju reći da im niti to nije dovoljno. Recimo, što se tiče tjestenine, potrošim od kilogram i pol do dva po obroku - objašnjava majka. Što se tiče rublja, perilicu pune tri-četiri puta na dan. Perilica posuđa pere tri puta na dan. Majka Tina je kućanica, ali priznaje kako bi jednog dana voljela raditi.

- Ne bih radila u struci nego bih se voljela baviti dizajnom. Da krenem raditi, trebala bih unajmiti dadilju, a to će nas ispasti kao moja plaća. Tako da sam trenutačno kod kuće dok su djeca mala - kaže Tina. Prije su im pomagale i bake, ali one su sad stare, pa se oslanjaju jedni na druge. U ovoj obitelji gotovo svaki mališan pomaže u kući. Bez njih, kaže majka Tina, to ne bi bilo moguće.

- Ja kosim oko kuće - objašnjava najstariji sin Noa. Tajna pomaže majci u svim kućanskim poslovima, pegla i posprema cipele. A Brigita je zadužena za kuhinju.

DIJELE SVE I DOBRO SE SLAŽU

- Perem i pospremam suđe te čistim radnu površinu i stol da bi bio spreman za ručak govori Brigita. Vito posprema stol nakon jela i čisti pod u kuhinji. Lea i Pia brinu se za rublje. Jedna ga sprema, druga stavlja na sušenje, a zajedno ga pospremaju u ormare. Fran je zadužen za čišćenje hodnika. Mališani dijele sve, skromni su i odlično se slažu. Roditelji o njima imaju samo riječi hvale.

- Oni su dobra djeca. Bolja su djeca nego što smo mi roditelji - složili su se Tina i Saša.

 ??  ?? Nakon cjelodnevn­ih obveza obitelj je na okupu navečer
Nakon cjelodnevn­ih obveza obitelj je na okupu navečer
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia