24sata

Karijes se javlja ako zube perete sa solju ili sodom

...gušterače, slezene, žuči, dvanaesnik­a, dijela jetre i želuca, tankog crijeva te limfnih čvorova...

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

Pranje zuba sa solju ili soda bikarbonom nema utjecaja na njihovo izbjeljiva­nje. Vremenom dolazi do nagrizanja cakline zbog čega bakterije brže prodiru do dentina, sljedećeg sloja zubiju, što stvara kiselinu i karijes. Mogu se upaliti i desni.

Kako se osjećam? Izvrsno, nikad bolje, spremno nas je dočekao dipl. ing. elektroteh­nike Sandi Miličević (46) iz Zagreba. Vedar čovjek pun života priča kako je u posljednji­h pet godina bio u tako lošem stanju da je nekoliko puta visio na rubu smrti, ali nikad nije prestao vjerovati u izlječenje.

Njegove su zdravstven­e teškoće počele puno prije pojave bolesti.

- Radio sam kao menadžer, imao sam kredit u švicarcima, tek mi se rodilo drugo dijete. A onda je propao posao, kredit mi se utrostruči­o preko noći, a brak mi se počeo raspadati. Sumanuto sam tražio izlaz. Puno sam pio, jeo, pušio, ma sve... Nisam se štedio. Bila je 2014., točno se sjećam. Osjećao sam mučninu cijeli dan i stalno sam povraćao, ali mislio sam da je zbog hrane - prisjeća se Sandi. Uporno je odbijao pomisao da mu treba pomoć liječnika. Do navečer je povratio više desetaka puta, a počeli su i bolovi u trbuhu.

- Do dolaska Hitne više se nisam mogao pomaknuti. Liječnici su mi odmah dijagnosti­cirali pankreatit­is, upalu gušterače. Tad sam doživio vrlo snažno izvantjele­sno iskustvo.

 ??  ?? Djeca su mu podrška, njegov ožiljak zovu ‘Joker face’
Djeca su mu podrška, njegov ožiljak zovu ‘Joker face’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia