24sata

‘Bez većih plaća i premijer će pasti’

RASKOL VLADAJUĆIH HNS očekuje da će uz njih biti i SDSS u borbi za učiteljske plaće, HDZ ne popušta: Mogući su i novi izbori

- Pišu: I. PANDŽIĆ, S. KRNETIĆ

RASKOLI HNS se zbog pakta s HDZ-om dva puta raskolio. Otišlo im je pola zastupnika, a zatim M. Posavec Andrej Plenković nas je doveo pred zid. Od početka zna da su veće plaće učitelja dio reforme obrazovanj­a, ali nas pet mjeseci nije primio na sastanak. Poručio je to sugovornik iz HNS-a i kaže da zato neće odustati od svojega nauma da napuste koaliciju ako Vlada ne osigura povišicu od šest posto za učitelje.

- Ili će ta povišica ući u proračun ili će Vlada izgubiti većinu. Ići ćemo na izbore, a Plenković neće više biti premijer - kaže nam taj sugovornik iz vrha stranke. Predsjedni­k kluba HNS-a Milorad Batinić poručio je da neće ni milimetar odstupiti od svojih zahtjeva.

Bez HNS-a većina bi pala na minimalnih 76 zastupnika, ali taj sugovornik podsjeća da već i Milan Bandić traži također ispunjenje zahtjeva sindikata, a kaže i da će sigurno SDSS biti na toj liniji. HNS je inače čuvao leđa Pupovcu kad je on bio na vjetrometi­ni, pa ako SDSS stane sad uz njih, vladajuće većine nema jer oni imaju tri zastupnika. Podsjeća i da je samo u zadnje vrijeme osigurano povećanje plaća u zdravstvu, za Croatia Airlines odlazi 250 milijuna kuna, za 3. maj 150 milijuna, za preuređenj­e i obnovu Banskih dvora 60 milijuna kuna. A sad nema ukupno 360 milijuna za plaće učitelja.

Premijer Andrej Plenković i drugi HDZ-ovci pak ne odustaju od onoga što nude: rast plaća prosvjetar­ima dva posto ove godine i dva posto sljedeće godine. Pozivaju na dijalog, kažu da neće pristati na ultimatume i obrazlažu da su plaće već rasle 11 posto za njihova mandata, a i sad nude povišicu učiteljima. - HNS dobro zna realnost državnog proračuna - poručio je Plenković. Predsjedni­k kluba zastupnika HDZ-a Branko

Bačić je pak poručio da su novi izbori mogućnost ako ne bude dogovora.

NEĆE POPUSTITI?

 ??  ?? Vrdoljak poručuje da će rušiti proračun ako nema povišica učiteljima
Vrdoljak poručuje da će rušiti proračun ako nema povišica učiteljima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia