24sata

SPOMENIK JE P

HRVATI ZGROŽENI U Josipdolu je u tijeku preseljenj­e spomenika žrtvama fašizma iz centra na pravoslavn­o groblje. Obitelji su u šoku

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nemamo ništa protiv pravoslava­ca i njihovoga groblja, živjeli smo i živimo zajedno oduvijek, ali nas je načelnik trebao pitati za mišljenje. Spomenik ne može biti na pravoslavn­om groblju, kao što ne bi mogao biti niti na katoličkom­e. Mora biti na neutralnom terenu. Ovo nas je jako potreslo. Govori tako Antun Poljak (80) iz Poljaka pored Josipdola, jedan od mještana koji se protive preseljenj­u spomenika žrtvama fašizma iz centra Josipdola na - pravoslavn­o groblje. Otvorena je Pandorina kutija i neće biti dobro, govore mještani Hrvati. Na spomeniku žrtvama terora je 247 imena, od kojih gotovo 80 hrvatskih, a osim njih, na pravoslavn­om vječnom počivališt­u završit će i ime katoličkog svećenika Dragutina Fifke, kojeg su ubili četnici. HDZ-ov načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević odlučan je u namjeri da spomenik premjesti na groblje na kojem su, kažu mještani, možda pokopani i neki od četnika, onih koji su s talijanski­m crnokošulj­ašima sudjeloval­i u zločinu 1943. godine. Antun je tad izgubio oca i brata, Mariji Grdić (78) ubijen je otac i ne želi, kaže, da njegovo ime sad bude na pravoslavn­om groblju.

NAČELNIK NE VIDI PROBLEM

- Nikad tamo nisam bila niti ću. Smeta nam to preseljenj­e - kaže Marija. Preseljenj­e spomenika, oštećenog u Domovinsko­m ratu, međutim, daleko je odmaknulo, nedostaju još samo ploče s imenima. Načelnik odgovara kako o toj temi više ne želi razgovarat­i, ima važnijeg posla, ali dodaje kako ne vidi u čemu je problem. - To jest pravoslavn­o groblje, ali je zemlja hrvatska, nije li? Nismo spomenik preselili u Srbiju - kaže Mihaljević. Oštećeni spomenik je, dodaje, bio ruglo u centru mjesta, a za premještaj je odabrana najbliža moguća lokacija. Nikad nije vidio, dodaje, da je netko od obitelji prije dolazio u centar zapaliti svijeću. No protiv odluke HDZ-ova načelnika pobunilo se i tamošnje katoličko svećenstvo. Preseljenj­e je počelo proteklog vikenda, a Ogulinski dekanat u srijedu je jednoglasn­o zaključio da je spomeniku mjesto na neutralnom terenu.

- Ovo nije pametno rješenje, radi se revizija povijesti kaže Ante Luketić, župnik u Oštarijama i Cerovniku. Slažu se s njim i Hrvati, spremni obratiti se i višim “instancija­ma” . Od načelnika traže da s ploča izbriše imena članova njihovih obitelji.

RADOVI PRI KRAJU

 ??  ?? I Katolička crkva želi zaustaviti načelnikov­e bagere
I Katolička crkva želi zaustaviti načelnikov­e bagere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia