24sata

Uz mirovinu iza 65. idu i otpremnine za radnike!

POSLODAVCI SU ZGROŽENI Tko želi raditi iza 65. godine, a poslodavac mu kaže da ga više ne želi, morat će dobiti i naknadu. Najbolje će ponovo proći zaposleni u državnim i javnim službama

- Pišu: I. PANDŽIĆ, S. KRNETIĆ

Vlada nije popustila apelima obrtnika i poslodavac­a te nisu uvažili njihove primjedbe u javnoj raspravi.

U paketu mirovinski­h zakona koje je jučer Vlada uputila u Sabor na hitno usvajanje i dalje stoji da svaki radnik koji želi raditi do 68. godine može tražiti to pravo. Jer mu ugovor o radu silom zakona prestaje važiti tek kad napuni 68 godina. I to bez obzira na to želi li ga njegov poslodavac zadržati ili ne. Dosad su se radnik i poslodavac dogovarali oko ostanka iza 65. godine u radnom odnosu. Oboje su morali pristati.

Sad poslodavac koji ne želi radnika mora isplatiti otpremninu ako radnik želi raditi dulje, a njemu nije potreban.

Ta izmjena Zakona o radu dio je paketa sedam mirovinski­h zakona. Vlada je nakon prikupljen­ih više od 700.000 potpisa protiv rada do 67. godine odlučila vratiti da se u redovnu mirovinu ide sa 65 godina i 15 godina staža. Sukladno sindikalni­m zakonima, smanjili su kazne za ranije umirovljen­je. Ali je Vlada omogućila rad do 68. godine, a tako bi se mogla zaraditi i 20 posto veća mirovina. - Tako se ublažavaju negativne posljedice i uspostavlj­a svojevrsni balans između zahtjeva građanske inicijativ­e i osiguranja održivosti mirovinsko­g sustava i adekvatnos­ti mirovina - rekao je ministar rada i mirovinsko­g sustava Josip Aladrović. No poslodavci smatraju da će ovako predloženi zakon samo donijeti više štete nego koristi. Upozorili su i da Vlada nije izmijenila i zakon pa će sva eventualna bolovanja za radnike iznad 65 godina padati isključivo na poslodavca, dok onima mlađima troškove nakon 40 dana plaća država. No najviše ih smeta što o radu iza 65. odlučuje samo radnik.

- Niste li dovoljno produktivn­i i poslodavac vas ne želi, mora se sporazumje­ti s vama ili dati otkaz i imati trošak - rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a. Najviše starijih koji će moći raditi iza 65. godine nalazi se u državnim i javnim službama, pa će tako oni ovim izmjenama najbolje proći.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia