24sata

KVADRAT U ZADRU SKUPLJI U 106 EURA NEGO U ZAGREBU

PUNO TRAŽE Na Njuškalu su najviše poskupjele kuće u Zaprešiću, cijene u Dubrovniku standardno ‘divljaju’, a Dalmacija je puno skuplja od Kvarnera

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Interes za nekretnina­ma sve više raste pa je u rujnu oglasnik Njuškalo zabilježio 10 posto više posjeta kategoriji Nekretnine nego u istome mjesecu prošle godine.

U odnosu na rujan 2017., ove godine su u rujnu stanove i kuće pretraživa­li 20 posto više. Kako raste broj posjeta kategoriji Nekretnine na Njuškalu, tako rastu i cijene koje prodavatel­ji traže za stan ili kuću.

CIJENE RASTU 45 MJESECI

Na oglasniku Njuškalo je 163.000 oglasa u rubrici Nekretnine. Prema njihovu istraživan­ju, tražene cijene nekretnina koje se nude na prodaju pokazuju godišnji rast od šest posto. Gledamo li pojedinačn­o, tražene cijene kuća su gotovo četiri posto veće, a stanova 8,5 posto. Na Njuškalu cijene stanova rastu već 45 mjeseci zaredom, a različito poskupljuj­u ovisno i o lokaciji. U Zagrebu su poskupjeli 8,5 posto i u rujnu je

prosječna tražena cijena kvadrata stana bila 2079 eura. Istodobno, u Splitu su tražene cijene stanova poskupjele za oko pet posto i u rujnu je prosječna cijena kvadrata bila 2866 eura. Godišnji rast cijena stanova zabilježen je u svim većim hrvatskim gradovima. Tako su u Rijeci i Osijeku cijene više za oko 6,5 posto, dok su u Puli rasle za oko šest posto.

I dalje je uvjerljivo najskuplji hrvatski grad, što se cijena nekretnina tiče, Dubrovnik. Tamo je u rujnu prosječna tražena cijena kvadrata stana bila 3886 eura, što je za dva posto više nego prije godinu dana. Prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo je u prošlome mjesecu iznosila 4724 eura.

DUBROVNIK NAJSKUPLJI

U Dubrovniku i Splitu prosječna cijena koju traže za kvadrat kuće veća je nego za kvadrat stana, dok je u ostalima gradovima kvadrat kuće jeftiniji nego stana. Najveća razlika je, prema analizi Njuškala, između cijena stanova i kuća u Koprivnici, Krapini i Bjelovaru, gdje je četvorni metar kuće upola jeftiniji nego kvadrat stana. Tako je u Koprivnici kvadrat stana 1144, a kuće 596 eura. U Krapini su stanovi po 976, a kuće 531 euro po četvornome metru, a u Bjelovaru su stanovi 941, a kuće 516 eura. U Zadru je kvadrat stana 667 eura skuplji od četvornog metra kuće, a u Šibeniku je razlika samo 121 euro, stanovi su 1563, a kuće po 1442 eura.

VUKOVAR NAJJEFTINI­JI

Pri vrhu godišnjeg porasta traženih cijena stanova su Koprivnica i Karlovac, gdje su stanovi skuplji za 12, odnosno 10 posto. Cijena kuća najviše je porasla u Zaprešiću - 17 posto. U Njuškalu su analiziral­i cijene nekretnina u 22 grada, a najjeftini­je je u Vukovaru - kvadrat stana je 568, a kuće 420 eura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia