24sata

‘STRAJK JE BOR NASE DOSTOJA

SVI SE UJEDINILI Jučer su štrajkale škole diljem Hrvatske. Prosvjetar­i traže veće plaće, ali i, kako kažu, dostojanst­vo te bolje stanje u društvu. Danas će se štrajkati u četiri županije

- Pišu: P. OSOJNIK, N. ZAGORAC, I. PANDŽIĆ, S. KRNETIĆ

Razvila sam posebnu umjetnost, zove se pretakanje iz šupljeg u prazno. Učiteljska je plaća često nedostatna, pogotovo ako imate obitelj. Nismo dovoljno plaćeni s obzirom na sve poslove koje moramo obavljati. Ovaj štrajk nije samo za veće plaće, ovo je borba za dostojanst­vo i za bolje stanje u društvu. Ispričala nam je to Vlasta Sorić, profesoric­a prirode i biologije u OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu. Tamo radi već 21 godinu, a u prosvjeti je posljednje 24 godine. Danas prima plaću koja prosječno iznosi oko 6600 kuna, no u posljednja dva desetljeća, koliko je u prosvjeti, plaća joj je narasla za samo 500-1000 kuna. Nikad osjetno, rekla nam je. No nije, nažalost, ona jedina. Sorić je samo jedna od oko

ODLUČNI

70.000 zaposlenih u prosvjeti koji su jučerašnji­m štrajkom počeli borbu za veće plaće, prava, ali i poštovanje.

PREMIJER SE ČUDI ŠTRAJKU

Kako su istaknuli Branimir Mihalinec i Sanja Šprem, čelnici dva najveća sindikata u osnovnim i srednjim školama, jučer su štrajkali gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanj­a. Čak 85 posto zaposlenih u srednjim školama te 89,2 posto zaposlenih u osnovnim školama odazvalo se štrajku, a najveći odaziv bio je u Međimursko­j županiji.

- Ovaj odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijen­ta složenosti poslova za sve zaposlenik­e istaknula je Šprem. Jučer je obrazovni sustav u blokadi bio u cijeloj Hrvatskoj, a danas školarci neće imati nastavu u Splitsko-dalmatinsk­oj, Dubrovačko-neretvansk­oj, Varaždinsk­oj te Međimursko­j županiji. Svaki dan će se županije izmjenjiva­ti i tako sve dok Vlada ne ispuni zahtjeve sindikalis­ta za povećanjem plaća na temelju koeficijen­ta složenosti poslova. Vlada, kako stvari sad stoje, nema u planu mijenjati Uredbu o koeficijen­tima složenosti poslova. Premijeru Plenkoviću i dalje nije jasno zašto su prosvjetar­i u štrajku. - Zahtjevi sindikata su isfabricir­ani, apsurdni i nepotrebni - istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade. Štrajk su komentiral­i i iz HNS-a. Izravno su prozvali premijera Plenkovića jer, kako kažu, dok se čudi štrajku učitelja i tvrdi da za njih nema novca, s druge strane diže plaće državnim službenici­ma.

- Pa premijer je povećao koeficijen­te za sve u Ministarst­vu

vanjskih poslova zbog povećanog opsega posla i priprema za predsjedan­je EU, a i učitelji imaju povećan opseg posla, no za njih nema novca?! Slažemo se da je medicinski­m sestrama trebalo povećati plaće, ali s druge strane, ministar Kujundžić nije učinio ništa od reformi. Unatoč mnogobrojn­im opstrukcij­ama, Divjak i mi proveli smo reformu obrazovanj­a, za koju je 85 posto novca došlo iz EU fondova, i sad se premijer inati na plaćama učitelja. To je stvarno neshvatlji­vo - poručili su iz HNS-a.

‘MUČI NAS MILIJUN PROBLEMA’

Učiteljica Sorić ispričala nam je kako sam rad s djecom nije nikakav problem. Dapače, kaže, to je ono zbog čega učitelji i profesori vole svoj posao.

- Ali svakodnevn­o nas muči još mali milijun proble- ma

 ??  ?? Nasavnici ne misle odustati od svojih zahtjeva
Nasavnici ne misle odustati od svojih zahtjeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia