24sata

‘POSLAT ĆU VAM SVE IZBJEGLICE NA GRANICE EU’

OPERACIJA IZVOR MIRA Turska u napadu na Kurde koristi avione, tenkove i snajpere. Svijet osuđuje, a Erdogan prijeti migrantima

- Piše: EMIRAT ASIPI

Ovaj napad na Kurde nije ništa neuobičaje­no. Godinama se sprečava nastajanje kurdske države, pa se to radi i sad. Samo ovaj put Erdogan udara bez rukavica, rekao je Ivica Maštruko, stručnjak za vanjsku politiku.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. listopada, pokrenuli su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj, tvrde, uspostavit­i mir i sigurnost u regiji te uništiti koridor koji “teroristi” namjeravaj­u uspostavit­i južno od granice s Turskom. U okviru operacije na sjeveru Sirije turske snage su dosad izvele napade na 181 metu kurdskih snaga. Kurdske snage na sjeveroist­oku Sirije bili su saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države. Ofenziva je pokrenuta nakon odluke Donalda Trumpa da povuče američke postrojbe iz graničnih područja Sirije. - Problem Kurda je što su podijeljen­i u tri države. Nemaju jedinstvo. Po običaju Europa šuti, a SAD nije dosljedan. Prvo su im obećavali autonomiju, a sad podržavaju napad na njih - objasnio je Maštruko. Sirijski opservator­ij za ljudska prava izvijestio je da je najmanje 15 ljudi, od kojih osam civila, ubijeno u srijedu u turskoj ofenzivi. Turska vlada tvrdi da su meta isključivo teroristi. Predsjedni­k SAD-a Donald Trump prozvao je turski napad “lošom idejom”, pa je istaknuo da ga ne podržava. Naglasio je i kako od Turaka očekuje da zaštite civile i spriječe humanitarn­u krizu. No ipak je povukao svoju vojsku s tog područja.

- Turska je vrlo odlučna te ima jaku i spremnu vojnu snagu, ali i asa u rukavu. Europu drže u šaci s migrantima i time otvoreno prijete. Zbog toga nema ni glasnih reakcija u svijetu, nego tek pokoja kritika bez reakcija - pojasnio je Maštruko. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je odgovorio na međunarodn­e kritike zbog napada na Kurde i zaprijetio Europskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Europi.

‘PESHMERGE’

 ??  ?? Kurdske ratnice koje su ratovale
protiv ISIL-a
Kurdske ratnice koje su ratovale protiv ISIL-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia