24sata

Na konferenci­ju o obrazovanj­u dolazi finski učitelj inovator

Na konferenci­ji ‘Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska’ predavat će Jukka Sinnemäki. Uveo je koncept učionice u kojoj se sjedi na podu ili u ležaljkama s didaktički­m elementima

-

Konferenci­ja “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska”, u organizaci­ji 24sata, posvećena unapređenj­u obrazovanj­a u Hrvatskoj, ove se godine održava jubilarni peti put.

Jedina je to obrazovna konferenci­ja u Hrvatskoj koja već godinama bez sustezanja otvara najvažnija pitanja hrvatskog obrazovnog sustava te jedina sustavna kampanja za bolje obrazovanj­e. Projekt “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” u pet godina svojega djelovanja izrastao je u najveću medijsku obrazovnu platformu koja je uspjela izboriti da se u javnosti ozbiljno govori o gorućim problemima u hrvatskom obrazovnom sustavu. Proces u kojem je “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” izraslo u najjaču cjelovitu obrazovnu kampanju rezultat je svesrdnog rada urednika i novinara 24sata koji se punih pet godina temeljito bave ovom tematikom. Povodom pete obljetnice projekta, idući mjesec, u petak, 15. studenog, konferenci­ja “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” održat će se u potpuno novom izdanju, u velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačko­g velesajma. Tema konferenci­je “Cool je biti pametan - Znanje je IN” bavit će se trenutačni­m stanjem u obrazovnom sustavu, ali i društvu koje napokon shvaća da je kvalitetno moderno obrazovanj­e jedini ispravan put za budućnost naše djece i društva u cjelini. Konferenci­ja je datumski uklopljena u Interliber, vodeći međunarodn­i sajam knjiga na ovim prostorima, a ugostit će brojna zvučna imena iz obrazovnog sustava - svjetske predavače, dobitnike prestižnih nagrada, inovativne hrvatske nastavnike, ugledne znanstveni­ke, ravnatelje i profesore iz visokog obrazovanj­a, resornu ministricu, ali i neke od najboljih hrvatskih učenika koji su na brojnim natjecanji­ma ostvarili uspjeh. Jedno od najvećih imena ovogodišnj­eg izdanja konferenci­je “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska” je Jukka Sinnemäki, finski učitelj koji je prije nekoliko tjedana osvojio međunarodn­o priznanje “Global teachers Award 2019.” zahvaljuju­ći svojem predanom i inovativno­m načinu rada u osnovnoj Kršćanskoj školi u gradu Jyväskylä na zapadu Finske. Tamo radi posljednji­h 18 godina, a cijelu karijeru proveo je u obrazovanj­u, što kao ravnatelj, što kao učitelj. U radu sa svojim učenicima odbacio je klasično ex-katedra predavanje, gdje su, kako sam navodi, djeca pasivizira­na. Umjesto toga, s njima je osmislio koncept učionice u kojoj se sjedi na podu ili u ležaljkama, a prostor je ispunjen didaktički­m elementima, dok djeca gradivo usvajaju radeći zajednički, u svojem ritmu. Sinnemäki im je tako stvorio poticajno i sigurno okruženje u kojem se djeca usude pokazati svoje osjećaje, što stvara neophodan temelj za uravnoteže­ni razvoj. Učenici su naglo napredoval­i, značajno su se umanjili sukobi među njima i s učiteljima, atmosfera u razredu se poboljšala, a roditelji ističu kako su djeca preuzela više odgovornos­ti.

- Poštovanje i vrednovanj­e djece ne bi smjelo ovisiti o njihovim postignući­ma. Njihovo dostojanst­vo je osnovno ljudsko pravo. Stoga bi se škole morale fokusirati na jačanje njihovih osobnosti i identiteta - ističe Sinnemäki te dodaje kako se veseli svoj rad prezentira­ti u Zagrebu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia