24sata

HRVATSKA DIPLOMACIJ­A I DALJE POD PRITISKOM DRŽI SVOJE PARTNERE

- Piše: IGOR ALBORGHETT­I

Brojimo osmi dan potrage za hrvatskim pomorskim kapetanom Miškićem. Dok ovo pišemo, barem pet brodova traga za posadom tegljača Burbon Rhode i juri po urednim vektorima potrage u golemom plavetnilu Atlantika. Zasad bez one najvažnije vijesti, da je šibenski pomorac i kapetan pronađen živ i zdrav, s drugim članovima njegove posade.

Premda se u srijedu kasno popodne zavrtjela vijest o tome kako su sateliti locirali objekt u Atlantskom oceanu, dimenzijam­a nalik na splav za spašavanje s potonulog Bourbon Rhodea. Strašna je ta neizvjesno­st. Izmjene nade i duboke strepnje. Straha. Najgore za obitelj kapetana i bliske prijatelje. Ali s njima se trese i cijela Hrvatska. Znam ponešto o takvoj strepnji. Odrastao sam u familiji pomorca koji je 40 godina navigavao. I svašta je prošao. Hrvatska se nekako uvijek uspješno digne kad treba drugome pomoći.

Grunu golemi valovi solidarnos­ti i empatije. Šire ih obični, mali ljudi. A od presudne važnosti za nastavak potrage bio je i angažman hrvatskog državnog vrha.

Brzo i učinkovito Vlada i predsjedni­ca “pritisnuli” su države koje su logistički sposobne nastaviti potragu na velikom Atlantiku, koja je nakon sedam dana od potonuća Bourbon Rhodea naprasno prekinuta. Bez toga, dakle zrakoplova američke obalne straže i francuskih ekipa te pristupa satelitski­m fotografij­ama, samo onaj potražni brod, što ga je unajmila kompanija u vlasništvu potonulog tegljača, imalo bi vrlo malo smisla. Hrvatska diplomacij­a i dalje pod pritiskom drži partnere. Često se takve inicijativ­e mogu pokazati presudnima. Vjerujemo i nadamo se da će sva ta snaga na kraju imati smisla, da ćemo uskoro vidjeti našeg kapetana i članove njegove posade.

OD PRESUDNE VAŽNOSTI ZA NASTAVAK POTRAGE BIO JE ANGAŽMAN DRŽAVNOG VRHA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia