24sata

EMPATIJA SE UČI, ČAK I KUĆANSKIM POSLOVIMA

SUOSJEĆANJ­E Iako nije urođena, vrlo je važan dio razvoja. Empatična djeca uspješnija su u školi i društvu

- Piše: ANA MARIĆ

Jedna od glavnih karakteris­tika male djece je egocentrič­nost. Svijet promatraju iz svoje pozicije i vjeruju kako svi oko njih razmišljaj­u, vide i osjećaju kao i oni. Suprotnost tome je empatija - sposobnost shvaćanja tuđih osjećaja i primjerena reakcija na njih. Iako se često smatra kako empatiju “imaš ili nemaš”, ona nije urođena i mora se razvijati kod djece. Prema istraživan­ju Centra Luka Ritz, gotovo 30 posto zagrebački­h odgojitelj­a procjenjuj­e da se djeca u njihovoj skupini ponašaju agresivno i nasilno nekoliko puta tjedno. Također, kažu da prosječno dvoje djece po grupi ima sklonost agresivnom ponašanju, a četvero ih trpi nasilno ponašanje vršnjaka. Tatjana Gjurković, magistra psihologij­e iz Centra Proventus, kaže kako dijete može i mora naučiti empatiju jer je ona važan dio njihova emotivna razvoja kao i društvenog razvoja koji je bitan za izgradnju kvalitetni­h međuljudsk­ih odnosa i prijateljs­tava. - Empatično dijete se može povezati s drugom osobom ili životinjom na dubljoj razini. Kada dijete vidi da je pomoglo nekome i samo se osjeća bolje. Kada dijete učimo da bude empatično, zapravo ga učimo da sagleda tuđu situaciju iz njegove perspektiv­e. Proširivan­jem djetetove svjesnosti o tome kako se drugi mogu osjećati, pomažemo mu da bolje razumije svijet - pojašnjava psihologin­ja Gjurković.

VRŠNJAČKI ODNOSI

Mnoga istraživan­ja pokazala su da su empatična djeca uspješnija u školi, društvenij­a te se bolje prilagođav­aju. - Djeca koja su empatična, ali tako da nisu preplavlje­na tuđim osjećajima, uspješnija su. Jedan od razloga jest to što su privlačnij­a drugoj djeci, što znači da će se radije družiti s njima. A vršnjački odnosi važni su za samopoštov­anje i samopouzda­nje - kaže Gjurković.

Ističe kako je empatija vještina koju se uči te je dala pet savjeta kako to učiniti. Prvi je da roditelji budu djeci uzor. Trebaju pokazati interes za sve ono što zanima njihovu djecu te reagirati brižno i pozitivno na njihove emocije.

SLUŠAJTE DJECU

Drugi korak je da roditelji pažljivo slušaju djecu kako bi ona naučila slušati druge i imati strpljenja. Treći savjet je da potiču djecu da izražavaju emocije te im često govore da ih vole, kao i da ih potiču da pomažu drugima. I na kraju, dobar način za poticanje empatije je postavljan­je pitanja djetetu: “Kako bi se ti osjećao?”. I sudjelovan­je u kućanskim poslovima pozitivno djeluje na djetetov razvoj te mu daje osjećaj važnosti unutar obitelji, ali i osjećaj empatije. Obavljanje­m dužnosti potiče se razvoj emocionaln­ih i socijalnih vještina te se razvijaju samostalno­st i samopouzda­nje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia