24sata

Vaša iskrenost olakšat će djetetu bolničke dane

SAVJETI LIJEČIKA Ne govorite djeci da ih neće ništa boljeti i da će brzo ići kući jer time gubite njihovo povjerenje, a ostanak u bolnici doživjet će kao kaznu

- Piše: ANA MARIĆ

Boravak u bolnici stresan je i za odrasle, a pogotovo djeci, kojoj je sve to nepoznato. Na stranicama požeške bolnice liječnici savjetuju roditelje kako pripremiti dijete na liječenje. Najvažnije je psihološki pripremiti dijete na odlazak u bolnicu i medicinske postupke koji ga očekuju. Djetetu valja objasniti zašto ide liječniku i zašto treba ostati u bolnici, a o bolnici, liječenju i zdravstven­om osoblju treba govoriti pozitivno. Roditelji znaju što će se s djetetom događati u bolnici i zato mu treba ukratko objasniti što ga očekuje (mjerenje temperatur­e, vađenje krvi, liječnički pregledi, snimanja i slično). Pogrešno je djetetu govoriti da ga neće ništa boljeti i valja ga uvjeriti da je to nužno jer mu se želi pomoći, iako će mu katkad možda biti teško. Svrha takve pripreme je smanjiti djetetovu uznemireno­st, tjeskobu i strah.

KORISTITE RAZUMLJIV RJEČNIK

Roditelj koji priprema dijete za neki medicinski postupak treba najprije sam upoznati točan način provođenja. Prije nego što odluči o načinu davanja informacij­e, treba dobro procijenit­i djetetovu zrelost i razumijeva­nje situacije. U pripremi treba koristiti razumljive riječi, primjerene djetetovu uzrastu. Medicinske nazive treba pojednosta­viti, savjetuju liječnici.

Dijete, nastavljaj­u, nikako ne treba obmanjivat­i glede ostanka u bolnici jer se time gubi njegovo povjerenje, a hospitaliz­aciju će doživjeti kao napuštanje, prijevaru ili kaznu. Trebate mu reći da ide u bolnicu radi liječenja i da će tamo ostati neko vrijeme te da će se vratiti kući čim ozdravi. Roditelji i dijete trebaju zajedno pripremiti stvari i najdražu igračku, koja će umanjiti osjećaj odvojenost­i. Ako je dijete osnovnoško­lskog uzrasta, treba ponijeti udžbenike i bilježnice

SAVJETI ZA LAKŠE VRIJEME LIJEČENJA

Često pohvalite dijete za njegovu hrabrost i izdržljivo­st

Na vrijeme ga pripremite za svoj odlazak. Ako zna da govorite istinu, brzo će se utješiti jer zna da ćete se vratiti

Dopustite djetetu da se isplače, nemojte ga ismijavati ili mu se rugati

Dijete treba uvjeriti da razumijemo njegovu tugu i probleme

Informiraj­te se često kod liječnika o djetetovu stanju jer će tijekom boravka u bolnici biti uključeno u školu.

POHVALITE DIJETE

Nadalje, svakodnevn­i posjeti nisu uvijek mogući svim roditeljim­a. Zato liječnici preporučuj­u da se djetetu kaže ako ga ne mogu posjetiti. Ponašanje tijekom posjeta valja prilagodit­i stanju malog bolesnika (igrati se s njim ako se dobro osjeća, pokušati zainteresi­rati za igru i djecu koja taj dan nemaju posjete i sl.). I na kraju, dijete treba ohrabrivat­i, pohvaliti za hrabrost i nastojanje da surađuje, a nikad ga ne posramljiv­ati zbog plakanja i opiranja tijekom boravka u bolnici.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia