24sata

‘U Njemačkoj sam radio stolariju pa na bauštelu’

TRENER S 26 GODINA Na putu da postanem trener trpio sam i udarce. Supruga me ošamarila kad je saznala, rekao je Tomislav Stipić (40)

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Došavši kući, rekao sam supruzi da želim postati veliki trener. Lucija je razrogačil­a oči te mi opalila šamar, uz riječi: ‘Ti si doista lud’. I samo se okrenula na drugu stranu, priča nam Stipić o trenerskim počecima prije 14 godina.

Kad je imao 11 godina, otac je obitelj, suprugu, Tomislava, pet sestara i dva brata povukao u Njemačku. Sve ih je upisao u škole s nastavom na njemačkom jeziku.

- Roditelji su željeli da se što prije naviknemo na okolinu i da naučimo jezik. Prvih godinu i pol bilo je vrlo teško jer sam došao u stranu zemlju bez znanja jezika - kaže Tomislav Stipić, koji je u Njemačku došao iz rodnog Tomislavgr­ada 1990. godine. Nakon osnovne škole upisao je školu za stolara, a kasnije se prebacio na “bauštelu” jer je bolje plaćena. Otac mu je bio predradnik.

- Iako mi ništa nije govorio, osjećao sam da od mene zahtijeva više nego od drugih, pa sam otišao u tvornicu Audija. S navršene 22 godine vjenčao sam se Lucijom, divnom suprugom i majkom, s kojom imam četiri sina, od 16, 15, 10 i 5 godina. I što je najvažnije, ne šamara me kao na početku karijere - kaže nam kroz smijeh novi trener Belupa. Njegova trenerska filozofija je vrlo jednostavn­a - prema njegovu shvaćanju, trener i igrači su na zajedničko­m poslu, ali se zna tko je poslovođa. Baš kao na “baušteli”, zna se koga se sluša. E pa, sretno, Tomislave...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia