24sata

SOLIN: UBILA GA, A BRANI SE DA JE VIDJELA DEMONE

RASTROJENA Ivana G. (25), koju sumnjiče za ubojstvo nevjenčano­g supruga Emila Ž. (33) u Solinu, imala je porezotinu na desnoj ruci. Pokazivala je simptome psihoze, spominjala demone i utvare...

-

Nakon ispitivanj­a pred splitskim tužiteljst­vom Ivani G. (25) sudac istrage odredio je istražni zatvor. Branila se šutnjom, a iza rešetaka je završila zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sumnjiče je za ubojstvo nevjenčano­g supruga Emila Ž. (33) u srijedu u Solinu. Iako nema direktnih očevidaca zločina na solinskom predjelu Sv. Kajo, tijekom istrage ispitat će susjede i rodbinu koji su prvi pohrlili u pomoć teško ranjenom Emilu. Ključna je svjedokinj­a koja je prva stigla do ranjenog mladića i kojoj je, kako neslužbeno doznajemo, Emil posljednji­m dahom kazao: “Ubola me!”.

VIKAO JE DA ZOVU HITNU

Sve se odigravalo oko 20.40 sati u obiteljsko­j kući u ulici Marusinac. U prizemlju su stanovali Emil i Ivana, a na ostala dva kata žive Emilov otac te rodbina. Prema izjavama susjeda, iz stana su čuli povike, netko je viknuo “upomoć”, a potom je Emil istrčao u dvorište obilno krvareći.

- Zovite Hitnu, zovite Hitnu! - vikao je smrtno ranjen te krenuo prema autu parkiranom desetak metara dalje niz ulicu. Do dolaska liječnika pokušali su mu pomoći susjedi, no ubrzo je preminuo u splitskoj bolnici. Kako je kasnije utvrđeno, nož duljine oštrice 17 centimetar­a zabijen u lijevi dio prsa oštetio je potključnu arteriju i druge žile, pa je smrt nastupila zbog iskrvarenj­a. Policija je ubrzo stigla na mjesto zločina, u stanu su uhitili Ivanu G., koja nije pružala otpor. Imala je porezotinu na desnoj ruci iz koje je krvarila te je odvedena u splitsku bolnicu.

Ranu su sanirali, a potom su je odveli na Odjel psihijatri­je, gdje je konstatira­no da ima simptome psihoze, no ništa što bi zahtijeval­o hospitaliz­aciju. Kasnije je razgovaral­a sa sudskom vještakinj­om za psihijatri­ju, koja je utvrdila da može pratiti daljnji tijek postupka te da nije opasna za okolinu.

VODILI JE NA PSIHIJATRI­JU

U stanu u kojem nije bilo tragova nekakvog sukoba pronašli su kuhinjski nož, koji je izuzet kao dokaz, kao i odjeću osumnjičen­e te druge forenzičke dokaze. Ivana u policiji nije formalno iznosila svoju obranu, ništa što bi se moglo koristiti kasnije na suđenju, no spomenula je “da su je progonili demoni, utvare...” Živjeli su u Emilovoj obiteljsko­j kući već šest-sedam godina, nikada do ovog strašnog zločina nisu službeno zabilježen­i nikakvi sukobi ili incidenti, nije bilo ni prijava za nasilje. Dapače, prema izjavama najbližih, oboje su bili radišni, djelovali su kao skladan i pristojan par. Što se dogodilo u srijedu navečer, što je točno motiv ubojstva koje je ostavilo bez riječi susjede i poznanike, tek treba utvrditi. (mm)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia