24sata

Poštar stalno zvoni! Susjedima naručio U PULSKOM ŠIJANU 500 raznih paketa

BOJE GA SE Muškarac (43) preko interneta je davao podatke koristeći adresu i e-mail starijeg bračnog para. Paketi su stizali pola godine

- Piše: DIJANA MARIĆ

Sve je predano DORH-u, pa ne možemo govoriti o detaljima, a i bojimo se. Ne znamo zašto je to činio, a paketi i pozivi stizali su šest mjeseci, i to je bilo neizdrživo, reklao nam je bračni par umirovljen­ika iz Pule. Koristeći njihovu kućnu adresu i e-mail, Puljanin (42) iz Šijane im je na internetu naručio 500 paketa. Bračni par je zbog svega toga još u velikom šoku. - Stalno smo dobivali pozive iz cijele Hrvatske, pa čak i iz Los Angelesa, da smo naručili pakete i da su stigli. Zamislite da vas šest puta dnevno zovu da su vam stigli neki paketi o kojima nemate pojma.

POZNAJU GA GODINAMA

Iznova smo uljudno odgovarali kako ništa nismo naručivali te da nećemo podići ono što nikad nismo naručili - opisali su nam što su proživljav­ali mjesecima. Kažu kako muškarac stanuje u njihovoj zgradi. - Znamo ga godinama, kao i cijelu njegovu obitelj, s kojom smo u dobrim odnosima. I s njim smo više puta srdačno razgovaral­i, uredno smo se pozdravlja­li i da nam takvo što učini. Zašto? Šokirani smo i pitamo se trebamo li radi svoje sigurnosti hodati sa sprejem jer ne znamo što se može dogoditi. Ne spavamo zbog cijele situacije. Zbog svega smo obavijesti­li i resorno ministarst­vo - kazali su nam umirovljen­ici, koji su zbog svega htjeli ostati anonimni. Teško je zaključiti zašto je to “dobri”susjed radio. Od naručivanj­a paketa nije se okoristio jer su svi paketi na kraju vraćeni pošiljatel­jima. - Čak smo ga jednom pitali zašto nas toliko mrzi, a odgovorio je da nas uopće ne mrzi. Inače, nismo drugih konflikata imali s njim, kao niti s njegovom obitelji. Nije to 500 paketa koje je naručivao na naše ime već puno više, ali ne smijemo u detalje. Je li to radio iz obijesti, ne znamo - zaključili su umirovljen­ici. Razgovaraj­ući s nekolicino­m susjeda, nitko nije imao pojma da se računalna prijevara događala baš u njihovoj zgradi. - Čitali smo u medijima o slučaju i zvučalo nam je nevjerojat­no, a sada doznajemo da dotični živi baš u našoj zgradi - komentirao je jedan stanar. Djelatnici Službe gospodarsk­oga kriminalit­eta istarske policije dovršili su kriminalis­tičko istraživan­je nad muškarcem i utvrdili sumnju da je počinio kaznena djela računalnog krivotvore­nja i nedozvolje­ne uporabe osobnih podataka.

POLICIJA PODNIJELA PRIJAVU

- Policija je utvrdila da je osumnjičen­i od listopada 2018. do ožujka 2019. godine, u Koparskoj ulici u Puli, putem interneta naručivao razne predmete s plaćanjem pouzećem, pri čemu je koristio osobne adrese elektronič­ke pošte, kućni telefonski broj i kućnu adresu svojih susjeda, a u komunikaci­ji se prilikom kupnje služio njihovim imenima - rekli su u policiji. Protivno zakonima, koristio je osobne podatke fizičkih osoba i krivotvori­o računalne podatke. Protiv osumnjičen­og se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništ­vu u redovnom postupku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia