24sata

Štrajk je uvijek bio plaćen, mora i sad

ZADOVOLJNI U štrajku su i jučer bile škole u četiri županije, a prvi ciklus trajat će 10 dana. Sindikalci tvrde da im se nekad prijetilo, a sad je uz njih ministrica

- Piše: IVA MILOTIĆ

Više od 1000 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj jučer je bilo u štrajku budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

Štrajkale su škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinsk­oj i Dubrovačko-neretvansk­oj te Varaždinsk­oj i Međimursko­j županiji. Škole u pet kontinenta­lnih županija štrajkat će u ponedjelja­k. Branimir Mihalinec iz Samostalno­g sindikata zaposlenih u srednjim školama rekao je i kako je u četvrtak štrajkalo 84,94 posto učitelja, dok je jučer 88,17 posto zaposlenih bilo u štrajku.

STALNO ĆE PRITISKATI

Prvi ciklus štrajka će trajati 10 dana, a ako u tom periodu Vlada ne prihvati zahtjeve sindikata, sa štrajkom po županijama nastavit će i dalje.

- Svaki dan ćemo objavljiva­ti koje će škole štrajkati drugi dan. Ovaj model nismo mi izmisli, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatim­a. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu, a time će imati zorni prikaz građanskog odgoja i kako se boriti za sebe - rekao je Mihalinec. Sindikate podržava i ministrica Divjak. Jučer je izjavila da se dijalog mora nastaviti te da se ne može riskirati da škole ne rade, kao što se ne može riskirati da poruka učiteljima i nastavnici­ma bude pogrešna.

- Poruka mora biti: da, vi ste važni i bez dobrih učitelja nema niti dobrog obrazovnog sustava rekla je ministrica Divjak. - Pitanje statusa učitelja, nastavnika i profesora dio je reformskog procesa. Nema tu posustajan­ja - poručila je ministrica. Dodala je kako očekuje da će nastavnici­ma dani u štrajku biti plaćeni. - Dosad je s jednim jedinim izuzetkom uvijek štrajk bio plaćen. Odluku o tome donosi Vlada, tako da ne očekujem tu odstupanje od uobičajene prakse - rekla je. Željko Stipić, predsjedni­k sindikata Preporod, rekao je kako je sindikatim­a izuzetno važan takav stav ministrice.

- Dosad nam se uvijek prijetilo: morat ćete odrađivati, neće vam biti plaćeno... Sad takvih poruka iz ministarst­va nema - kaže Stipić. Podsjetimo, podršku učiteljima i nastavnici­ma dao je i zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić.

SLOVENCI NAS ‘ŠIŠAJU’

Podsjetio je da je Grad Zagreb od školske godine 2019/2020. uvećao plaće za ukupno 700 učiteljica i učitelja u programima produženog boravka i Vikendom u sportske dvorane. Njihove plaće za rujan kao i za sve iduće mjesece uvećane su za

17 posto.

Da je obrazovni kadar u Hrvatskoj na niskim granama, pokazalo je i međunarodn­o istraživan­je. Ustanovili su da je prosječna plaća hrvatskog osnovnoško­lskog učitelja za 2632 kune niža od plaće slovenskih kolega. Uz to, hrvatski učitelj ima plaću koja je za 80 eura niža od prosječne plaće u zemlji. A slovenski ima 40 eura više od prosječne plaće u Sloveniji.

“PITANJE STATUSA UČITELJA DIO JE REFORME. NEMA TU NIKAKVOG POSUSTAJAN­JA”

 ??  ?? Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanj­a
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia