24sata

Od 2021. cjepivo svake dvije, pa čak i tri godine

VEĆINA CJEPIVA OSIGURAVA IMUNITET NAJMANJE DVIJIJE, PA ČAK I DO TRI GODINE. ČEŠĆE CIJEPLJENJ­E VEĆINI PASA NE ŠTETI, ALI JE NEPOTREBNO

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Ministarst­vo poljoprivr­ede će za dvije godine, kako doznajemo, od Svjetske organizaci­je za zdravlje životinja zatražiti da Hrvatsku proglasi slobodnom od bjesnoće, što bi već te 2021. godine moglo rezultirat­i prorjeđiva­njem obaveze cijepljenj­a pasa. Otad bi i u Hrvatskoj mogla biti ukinuta obaveza cijepljenj­a pasa protiv bjesnoće svake godine te uvedeno rjeđe cijepljenj­e svake dvije ili tri godine, ovisno o trajanju imuniteta kojeg za određeno cjepivo garantira njegov proizvođač. U Hrvatskoj je cijepljenj­e pasa svake godine obaveza, koja njihove vlasnike košta oko 150 kuna.

NEPOTREBAN TROŠAK SVAKE GODINE

Mnoga cjepiva, međutim, imunitet osiguravaj­u i puno dulje, u većini slučajeva najmanje dvije, do čak tri godine. Zato se postavlja pitanje zašto vlasnici pse moraju cijepiti svake godine. U Sloveniji je, kao i u većini drugih država u Europskoj uniji, obaveza je pse cijepiti jednom godišnje samo prve tri godine, a onda ovisno o trajanju imuniteta koji jamči proizvođač cjepiva. Takav bi model za dvije godine mogao zaživjeti i u Hrvatskoj, odgovor je Ministarst­va poljoprivr­ede na pitanje zbog čega psi u Hrvatskoj moraju biti “prekomjern­o” cijepljeni. Medicinski, kažu veterinari, psu to ne može štetiti, no činjenica je da neki ljubimci mogu imati reakciju na cjepivo protiv bjesnoće, što onda znači i češće nuspojave nego što bi ih imali kad bi bili cijepljeni rjeđe. Također, trošak bi za vlasnike bio manji.

- Prije početka oralne vakcinacij­e lisica 2011., kojom se iskorjenju­je bjesnoća među divljim životinjam­a, godišnje smo imali od 650 do 800 potvrđenih slučajeva bjesnoće u životinja na području cijele Hrvatske, osim na otocima. Zahvaljuju­ći oralnoj vakcinacij­i lisica, koju provodimo dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, posljednji je slučaj bjesnoće kod nas zabilježen 2014. - kažu u ministarst­vu. Oralnu će vakcinacij­u provoditi još dvije godine, a nakon toga samo u zonama povećanog rizika. Slovenija je s oralnom vakcinacij­om počela 1994., i prestaju ove godine, a obavezu jednogodiš­njeg cijepljenj­a ukinuli su tek 2016., ističu u ministarst­vu. U Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovin­i psi također moraju biti cijepljeni svake godine.

MIKROČIPIR­ANJE PASA ŠTO RANIJE

Predsjedni­k udruge Prijatelji životinja i savjetnik ministrice poljoprivr­ede Luka Oman napominje kako je velik problem u Hrvatskoj oko 20 posto pasa koji nikad nisu “vidjeli” veterinara. S jedne strane, kaže, imamo savjesne vlasnike koji pse cijepe svake godine, dakle i prekomjern­o, a s druge one neodgovorn­e, čiji psi nisu mikročipir­ani niti cijepljeni. Mikročipir­anje štenaca je obavezno u roku tri mjeseca, i vezano je uz prvo cjepivo protiv bjesnoće. Oman kaže kako čipiranje treba biti i puno ranije. Vlasnici u sustavu e-građani dobivaju podsjetnik­e za cijepljenj­e pasa, ostali, puno brojniji, ne.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia