24sata

‘Nogu su mi prišili 10 dana nakon nesreće’

JEDINSTVEN­O U SVIJETU Martini je noga otkinuta u prometnoj. Naši liječnici su izveli jedinstven­i zahvat i ponovo je spojili. Već hoda!

-

Shvatila sam da nemam nogu kad sam se probudila u autu nakon udarca. Pogledala sam vozača. Rekao je: “Bitno je da smo živi. Ne gledaj dolje”. Ja sam pogledala. Vidjela sam svoju kost i krvavo meso. Kost je bila vani, ispala je. Dramatične trenutke nakon prometne nesreće prepričala je Martina Dir (24), medicinska sestra iz Marine kraj Trogira za večernji list. Dok je Hitna izvlačila Martinu iz auta, kost je ispala na cestu. Helikopter­om su je prevezli iz zadarske bolnice u KBC Sestre Milosrdnic­e u Zagreb. Njena noga stigla je u vrećici. Unatoč lošim prognozama, doc. dr. Dinko Vidović, specijalis­t ortopedije i traumatolo­gije te pročelnik Zavoda za sportsku traumatolo­giju nije se mirio s činjenicom da će djevojka ostati bez noge.

- Njena kost kotrljala se po kabini vozila, ispala je na cestu i bila je izrazito kontaminir­ana komadićima stakla, plastike te prljavštin­om. Takvih slučajeva nema u knjigama - rekao je dr. Vidović za Večernji list. Njena noga bila je, zapravo, mrtva. U bolnici su dva dna dekontamin­irali nogu, odnosno čistili od mikroba i provjerava­li su postoji li sličan slučaj u svijetu da su prišili nogu te nisu našli ništa slično. Pomno su razradili svaku situaciju, izradili stotine skica. Nakon 11 sati teške operacije uspješno su joj prišili nogu - deset dana od nesreće. Martina se sad oporavlja u bolnici, pomalo se i kreće.

- On je moj heroj - jednostavn­o je rekla Martina za dr. Vidovića koja samo riječi hvale ima i za njegov tim.

 ??  ?? Bedrena kost Martini je doslovno ‘izletjela’
van s potkoljeni­com
Bedrena kost Martini je doslovno ‘izletjela’ van s potkoljeni­com

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia