24sata

TEK JOJ JE STO: SVE JE U RADU I SKROMNOSTI

UJUTRO SAM U VRTU, KUHAM I RADIM PO KUĆI. KAD SE UMORIM, IDEM LEĆI, KAŽE DOMENICA

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Doživjeti stotu te biti pokretan i lucidan samo po sebi nije mala stvar, no jedna od onih koji od toga ne rade pompu je Domenica Zec, na Cresu znana kao teta Dunčica. Prošli tjedan u krugu prijatelja i obitelji, koji su na Cres došli iz Istre, Austrije i SAD-a, proslavila je svoj jubilarac. Na vratima kuće sa širokim osmijehom dočekala nas je teta Dunčica, koju osim tople i živahne naravi krasi izgled žene barem dva desetljeća mlađe od datuma navedenog u njenom rodnom listu.

GODINE SU PROLETJELE

- Nisam nikad mislila da ću doživjeti ovoliku mladost, ali mogu vam reći da su sve te godine prošle za čas - kaže u šali najstarija Cresanka. U dubokoj starosti ova energična i aktivna žena živi sama i skrbi o sebi, obrađuje vrt, a katkad i susjedov jer, kako kaže, “šteta zemlje”. Donedavno je brala masline, dovlačila i pilila drva za ogrjev, ali joj to obitelj brani da joj se ne bi nešto dogodilo dok šeće šumom i maslinicim­a.

RADI NA SVE STRANE

- Meni vam je dan ispunjen. Ujutro ustanem, skuham si kavu i onda krenem s vrtom. Trenutačno berem jabučice, mandarine i dunje, smokava sad više nema. Vidite, ovdje imam salatu i raštiku, ona je vrlo zdrava. Nekad se toliko zanesem da zaboravim na ručak, ali onda pojedem kasnije. Što ima veze, ma mogu kad hoću. Onda poslije radim po kući, malo počistim, pa kuham, operen, popeglam, ma posla uvijek ima. Kad se umorim, idem leć, a TV ne gledam - odlučno kaže.

 ??  ?? VRIJEME LETI, SVE TE GODINE PROŠLE SU ZA ČAS. NIIKAD NISAM MISLILA DA ĆU DOŽIVJETI OVOLIKU MLADOST, KAŽE U ŠALI TETA DUNČICA
VRIJEME LETI, SVE TE GODINE PROŠLE SU ZA ČAS. NIIKAD NISAM MISLILA DA ĆU DOŽIVJETI OVOLIKU MLADOST, KAŽE U ŠALI TETA DUNČICA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia