24sata

NAMIRNICE KOJE POVEĆAVAJU STRES:

- Tlak i krvne žile. može poremetiti san.

SLADOLED, ČOKOLADNE PLOČICE: Riječ je o namirnicam­a koje su bogate rafinirani­m šećerom, koji povećava razinu hormona stresa.

SOKOVI: Uvijek je bolje pojesti cjelovito voće jer sadrži vlakna, koja su potrebna organizmu. Sokovi ih ne sadrže, a oni s dodanim šećerima uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Osim toga, voćni sokovi bogati su fruktozom, koja negativno djeluje na mozak prilikom stresa.

KUPOVNI SLATKIŠI: To uključuje sve vrste grickalica, i slatke i slane, a posebno čips, kojim se najčešće “tješimo” u stanju stresa. Većina tih namirnica sadrži visoku količinu dodanih šećera ili višak soli, što pogubno djeluje na krvni LIGHT VARIJANTE SOKOVA I SLATKIŠA: Sadrže zaslađivač­e, među ostalim aspartame (taj umjetni zaslađivač nalazi se u mnogim dijetnim sokovima), koji blokira proizvodnj­u serotonina.

ENERGETSKA PIĆA: Sadrže puno šećera, umjetnih zaslađivač­a i kofeina. Ubrzavaju rad srca i potiču osjećaj tjeskobe.

KAVA: Osim što potiču izlučivanj­e važnih mineral koji ublažavaju posljedice stresa (kalija i magnezija), prevelike količine kave mogu poremetiti upijanje hranjivih tvari važnih za raspoložen­je, poput vitamina skupine B. Također, VINO: Iako u prvom času može opustiti živce, pa i podići raspoložen­je, alkohol smanjuje sposobnost prosudbe i reakcija u napetim situacijam­a, što može dovesti do pogrešnih odluka i nove količine stresa. Osim toga, pod stresom lakše gubimo osjećaj mjere, pa je lakše pretjerati, što može negativno utjecati na spavanje. Previše alkohola može dovesti i do oscilacije šećera u krvi i dehidracij­e, što također povećava hormone stresa.

PRERAĐENA HRANA: Prerađeno meso, masna pržena hrana, kao i rafinirane žitarice potiču simptome tjeskobe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia