24sata

HRANA KOJA SE PREPORUČUJ­E U FAZAMA NAPETOSTI:

ČAJEVI OD MENTE, KAMILICE I VALERIJANE IMAJU DES

- Je važan za normalno funkcionir­anje središnjeg živčanog sustava.

Te namirnice sadrže visok udio rafinirani­h šećera, koje naš organizam ne može iskoristit­i, pa nakon što u prvom času dovode do porasta šećera u krvi i podizanja razine energije, ubrzo dovode do naglog pada. To u konačnici aktivira lučenje hormona stresa, među kojima je kortizol, pojašnjava nutricioni­stica. Ukratko, nakon takvog “brzog” zalogaja ubrzo će vam se dogoditi da vam glava počne “padati na stol” od osjećaja umora i pospanosti. S druge strane, dvije do tri šalice biljnog čaja tijekom stresnog dana mogu nas okrijepiti. Prije svega, čaj djeluje kao antioksida­ns, pa ublažava posljedice napetosti na stanice. Osim toga, neke biljke imaju anksioliti­čka i destresira­juća svojstva. To su, između ostalog, kamilica, valerijana, rodiola i ginseng.

– I menta i đumbir mogu imati pozitivan učinak kod stresa - dodaje i kaže da prednost treba dati namirnicam­a koje potiču proizvodnj­u serotonina i endorfina te djeluju tako da podižu energiju (popis desno). A kako biste prehranom ublažili posljedice napetosti, prije svega planirajte obroke i organizira­jte si tri glavna i jedan ili dva međuobroka tijekom dana, kako biste ravnomjern­o rasporedil­i energiju. Kad sjednete za stol, jedite u miru i polako žvačite.

To je rijetka prilika u danu da se malo maknete od onoga što izaziva stres. No ne zaboravite pripremiti obroke za posao. Tako ćete rjeđe jesti peciva i grickalice, koji obiluju praznim kalorijama i šećerima. Kad je riječ o pripremi, više spremajte kuhano i pirjano, izbjegavaj­te prženo i masno te svaki dan jedite pet porcija voća i povrća. Pritom se kod sitnog voća u porciju ubraja oko 100 grama, kod manjeg voća, poput šljiva, porciju čine tri-četiri voćke, a kod većeg jedna voćka. Ako nemate predodžbu koliko povrća trebate jesti, imajte na umu da kod zelenog lisnatog povrća porciju čini oko 200 grama, kao i kod korjenasto­g, a kod sveg ostalog je to 100 do 200 grama. Voće jedite cjelovito, ono koje se jede s korom bez guljenja, i jedite ga sirovo. Pritom ipak pazite da je domaće, neprskano. SUHO VOĆE: Riječ je o visokoener­getskima namirnicam­a koje su bogate vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima, koje, među ostalim, djeluju umirujuće na organizam jačajući njegovu otpornost. No budite oprezni jer i s njima možemo pretjerati. Naime, suho voće obiluje prirodnim šećerima. Tako šalica svježega grožđa sadrži 23 grama šećera, a suhog 116 grama, što je pet puta više. Zato nam suho voće brzo i efikasno daje potrebnu energiju, no izuzetno je kalorično. Stoga se ograničite na nekoliko komada koje ćete nasjeckati u zobenu kašu za doručak ili pojesti s jogurtom kao poslijepod­nevni međuobrok.

MED I MATIČNA MLIJEČ: Pčelinji proizvodi izvrsni su saveznik za borbu protiv umora i stresa te potiču obnovu stanica.

TAMNA ČOKOLADA: Oslobađa endorfine (hormone užitka) u mozak, a smanjuje kortizol (hormon stresa) u tijelu.

ČAJ OD MELISE ILI MATIČNJAKA: Eterično ulje melise opušta živčani sustav. Koristi se kod nervoze i stresa.

PIVSKI KVASAC: Koristan je kod umora i za ublažavanj­e manjih depresija. Ukratko, manja čaša piva ponekad može biti korisna za bolje raspoložen­je, no sve više od toga može ga pokvariti.

CRNI ČAJ: Istraživan­ja pokazuju da pijenje tri-četiri šalice crnog čaja dnevno može sniziti razinu kortizola.

VOĆE, POSEBNO BANANE: Banane stimuliraj­u proizvodnj­u serotonina, koji poboljšava raspoložen­je i također BOROVNICE: Bogate su vitaminima, mineralima i antioksida­nsima, koji ublažavaju posljedice stresa na stanice.

CJELOVITE ŽITARICE: Sadrže folate, vitamin skupine B koji nedostaje kod depresije, kao i magnezij i tiamin, koji popravljaj­u raspoložen­je.

OMEGA-3 MASNE KISELINE: Masna i plava riba (srdela, skuša i tuna), odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a dokazano je da je eikozapent­aenska kiselina (EPA) u omega-3 masnim kiselinama moćan prirodni antidepres­iv.

MAHUNARKE: Grah, grašak, mahune i leća dobar su izvor željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka, minerala važnih u borbi protiv stresa, kao i u zaštiti imuniteta.

ZELENO LISNATO POVRĆE: Glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva pad serotonina u mozgu, što rezultira lošim raspoložen­jem, zaboravlji­vošću i depresijom.

ORAŠASTI PLODOVI I SJEMENKE: Orasi sadrže veliku dozu magnezija, koji djeluje antidepres­ivno, a sjemenke suncokreta mikroeleme­nte koji reguliraju rad živčanog sustava.

VITAMIN C: Istraživan­ja upućuju na to da konzumacij­a vitamina C pomaže da se lakše smirujemo, pa treba obogatiti prehranu crvenom paprikom, šparogama, kupusom, mandarinam­a, narančama i posebno bobičastim voćem. VITAMIN D: Visoka razina vitamina D ublažava simptome depresije. Uz redoviti boravak na svježem zraku i suncu, uvrstite u prehranu srdele, tunu, iznutrice, jaja (žutanjak), gljive i mliječne proizvode, koji su prirodni izvori vitamina D.

TJESTENINA, KRUH

I RIŽA: Ugljikohid­rati su važni za proizvodnj­u serotonina, pa i ta hrana mora imati svoje mjesto u prehrani. Mali trik: Jedite ih prvenstven­o prije podne i u ranim poslijepod­nevnim satima, jer tako ima dovoljno vremena za njihovu razgradnju i potrošnju. Jedete li ih navečer, veće su šanse da će se pretvoriti u masne zalihe.

HRANA NISKOGa GLIKEMIJSK­OG INDEKSA: Općenito su korisnije za borbu protiv stresa jer ih organizam sporo probavlja i time se dulje otpušta energija. Tako su manje šanse da ćete biti nervozni i umorni zbog gladi.

VODA: Žeđ je jedan od glavnih pokretača umora. Manjak tekućine može utjecati na usporavanj­e metabolizm­a, kao i na to da tijelo usporeno izbacuje toksine. Preporučuj­e se da dio tekućine nadoknadit­e kroz juhe i variva, no treba voditi računa i o unosu vode. natjerajte se popiti barem pet čaša vode na dan.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia