24sata

ČUVAMO POVIJEST: PRINTAMO PRAVE VLAKOVE

Siniša i Boris iz Zagreba zaljubljen­ici su u željeznicu. Da bi ‘spasili od zaborava’ stare vlakove, oni ih stvaraju ponovo...

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Jedan oglas na oglasniku za model lokomotive bio je dovoljan da spoji zaljubljen­ike u vlakove Sinišu Sudara (32) iz Zagreba i Borisa Kržića (39) iz Križa, koji su pokrenuli revoluciju u svijetu ljubitelja željeznice. Oni mjere prave lokomotive i vagone, crtaju skice, printaju i uređuju minijature. Ljubav prema željeznici obojica su razvili u djetinjstv­u. Kao i svim hobistima, cilj im je bio imati i modele koji su nekad vozili ili i dalje voze po našim prugama, kakve god da one bile. Veliki svjetski proizvođač­i modela lokomotiva ne pokazuju interes za izradom primjeraka koji voze u manjim državama. Pravdaju to malenim tržištem, no to ni prije nije spriječilo neke ljude da izrade modele koji bi približno izgledali kao pravi. No svijet modelarstv­a u prošlosti nije prihvatio takve primjerke zbog njihovih manjkavost­i. To je bio povod Siniši i Borisu da unesu inovaciju u voljeni hobi.

- Ja sam i ranije izrađivao neke modele, što za sebe, što za prijatelje, a jednu sam lokomotivu dao u prodaju. Tako se 2017. javio Boris i palo nam je na pamet spojiti njegovo tehničko znanje 3D printanja i moje iz modelarstv­a - počeo je priču Siniša, koji se obrazovao za učitelja cestovnog prometa.

CJELOGODIŠ­NJI POSAO

Boris, inženjer elektroteh­nike, sve je to brzo izračunao i posao je mogao početi. Svoju tehniku pokazali su nam u Hrvatskom željezničk­ome muzeju u Zagrebu, gdje su mjerili dizel-električnu lokomotivu General Motorsa, popularno zvanu “kenedijevk­a”. Dok je vozila pod oznakom Jugoslaven­skih željeznica JŽ 661-216, sudjeloval­a je u najvećoj željezničk­oj nesreći u povijesti ovih prostora 30. kolovoza 1974. Tad su poginula 153 putnika, lokomotiva nije bila oštećena te je i dalje prevozila ljude. - Kako bi izmjerili svaki vijak na takvoj lokomotivi, nas četvorica mjerili smo je četiri dana. Svaki dan radili smo po 10 sati i podatke unosili u tablet. Potom izrađujemo 3D model u računalu i to traje mjesec do dva, ovisni koliko je kompleksno - pojašnjava nam Boris. S obzirom na to da je 3D printer s kojim rade ograničeni­h dimenzija, lokomotivu su morali rastaviti u dijelove koje kasnije sastavljaj­u. Preciznost, naravno, ovisi i o kvaliteti i skupoći printera. Osim toga, 3D printanje je i sporo, pa tako stroju treba i do 48 sati dok ne izradi sve komadiće. Moraju paziti da im slučajno ne nestane struje jer bi se našli na početku, a stroj bi zaglavio.

- Posebno pazimo ljeti, kad kod nas ima grmljavins­kog nevremena. Mi napravimo i po 20-ak primjeraka prije nego što dobijemo pravi model. Kad ga dobijem, sve predajem Siniši, koji ih sastavlja i oslikava - priča Boris. U početku su i tu imali problema jer se pribor za bojenje ne može ni kupiti u Hrvatskoj. Većinu zato naručuju iz inozemstva.

- Uz bojenje ih ja i dekaliram, što znači da nanosim oznake za lokomotive, koje dolaze na finoj foliji debljine 18 mikrona. One se prenose preko specijalne tekućine i tu treba vještina kako se folija ne bi rastegnula u procesu. Najbitnije ih je nanijeti tako da izgledaju kao da su

iscrtane jer se rukom, u omjeru 1:87, ne bi mogle nacrtati pojašnjava Siniša. To sve uzima od 40 do 50 sati rada.

VRHUNSKA PRECIZNOST

Sve to košta, no obitelji imaju razumijeva­nja. Zato prijatelji ne piju, ne idu u kladionice ili kasina i sav višak novca ulažu kako bi očuvali dio tehničke kulture. - Mi svojim modelima možemo stvoriti posebnu sliku kojom ćemo promatrače vratiti i do 70 godina u povijest. Izradili smo tako modele JŽ 664, tzv. staru Ličanku, i lokomotivu HŽ 2062 za tešku teretnu vuču po ličkoj pruzi. Tu je i model HŽ PP 2044, koja dan danas vozi po Zagorju i do Splita. Želimo da se ovim modelima ljudi prisjete svih čari putovanja željeznico­m - kažu momci. Njihov posao

ovisi i o ljudima iz Hrvatskih željeznica, koji su im izašli u susret. Dobili su dozvole kako bi snimili i izmjerili neke lokomotive koje se sve manje mogu vidjeti na prugama. Tako si rade i uslugu jer će ih ovi dečki očuvati od zaborava nakon što pođu na svoju posljednju vožnju - do rezališta.

- Na prostoru C.I.O.S.-a mjerili smo tako vlak oznake 7021, koji zovu Francuz. O njemu više ne postoji tehnička dokumentac­ija. Dobili smo posljednju priliku premjeriti ga i izraditi računalni 3D model kako bismo ga spasili od izumiranja. Bilo je to tužno, no ispunili su nam želju i mi smo bili posljednji putnici. Zadnjih stotinjak metara gurali su nas bagerom i ispunili su nam sve želje za snimanjem - prisjetili su se.

 ??  ??
 ??  ?? JE LI TO STVARNO? U izradi diorama gledaju svaku vlat trave. Sve je realističn­o
JE LI TO STVARNO? U izradi diorama gledaju svaku vlat trave. Sve je realističn­o
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia