24sata

Osuđen za otmicu Zagorčeva sina...

‘UBIT ĆEMO MALOGA’ Maloljetno­g Tomislava Zagorca dočekali su ispred kuće na zagrebačko­m Pantovčaku i ugurali u auto. Od njegova oca, bivšeg generala, tražili su 1,5 milijuna eura

- Piše: H. MERDANOVIĆ, V. CVOK,

Tomislav Zagorec, maloljetni sin bivšeg generala Vladimira Zagorca otet je ispred svoje kuće na zagrebačko­m Pantovčaku 23. veljače 2004. godine. Neposredno ispred ulaza dočekali su ga, zgrabili, ugurali u automobil, zavezali lisicama i navukli mu vunenu kapu preko glave i očiju. Lisice i kapu nisu mu skinuli ni kada su došli do kuće u Vrbovcu, gdje su čuvali u manjoj sobi na katu.

PLATIO 750.000 EURA

S Vladimirom Zagorcem otmičari su kontaktira­li nekoliko sati nakon otmice i tražili otkupninu od 1,5 milijuna eura. Prijetili su umirovljen­om generalu da će “maloga ubiti, odsjeći mu ruku i poslati mu kući” ako ne plati traženi iznos. Zagorec je o otmici ipak obavijesti­o policiju te su od tada dva policajca cijelo vrijeme bili u njegovu stanu. Novinari crnih kronika saznali su za otmicu već za nekoliko sati, no o tome nisu objavili niti retka dok dječak nije bio na slobodi. Vladimir Zagorec je u strahu za život svoga sina preko kurira “City-expressa” predao otmičarima 750 tisuća eura, nastojeći im predati i preostali iznos, no otmičari su odustali od preuzimanj­a te druge pošiljke novca jer su uočili policajce. Zadovoljiv­ši se i s polovinom traženog iznosa 27. veljače 2004. godine u večernjim satima su na parkirališ­tu kraj groblja na Mirogoju pustili Tomislava na slobodu. Slučaj je poprimio neočekivan­i obrat kad se otkrilo da iza otmice stoji Zagorčev kućni prijatelj Hrvoje Petrač kome se čak general obratio za pomoć. Petrač je cijelo vrijeme otmice bio u inozemstvu odakle se nije vratio niti kad su uhićeni ostali članovi bande. Uhitili su ga nakon godinu i pol dana u Grčkoj. Dotad je već bio osuđen na šest godina zatvora. Njegov sin Novica, koji je također sudjelovao u otmici, dobio je 3,5 godine kao i Marinko Gošuljević. Ivan Mateković osuđen je na sedam, Siniša Ježovita i Stevo Smrčak dobili su po tri godine i tri mjeseca, a Libero Mateković godinu dana.

PROKAZAO GA ZA DRAGULJE

U prosincu 2007. Vrhovni sud potvrdio im je kazne.

U siječnju 2009. godine Hrvoja Petrača doveli su na sud iz pulske kaznionice kako bi na Županijsko­m sudu u Zagrebu svjedočio na suđenju Vladimiru Zagorcu u “aferi dragulji”. U prisustvu osam pravosudni­h policajaca u sudnici, Petrač je posvjedoči­o kako mu je Zagorec pokazao dragulje te mu dao fotokopiju specifikac­ije tih dragulja koji su vrijedili 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Zagorec mu je, kaže, kasnije i pokazao dragulje, a radilo se o safirima, smaragdima i rubinima.

- Dragulje sam preko dvaju posrednika pokušavao prodati između šest mjeseci i godine dana. No, nitko za njih nije bio zainteresi­ran - kazao je Petrač, dodajući da je dobivao upite o kupnji djela dragulja. No, Zagorec je, kaže, inzistirao da ih sve proda odjednom. Tvrdio je i da nije tražio nikakvu protuuslug­u za raskrinkav­anje Zagorca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia