24sata

Plenki pleše po jajima: Jedna greška i gotovo!

OBRUČ Odleti li, može zaboraviti na međunarodn­u karijeru. Sindikati, oporba u stranci i van nje, Povjerenst­vo i Kolinda zato ga čine nervoznim

- Piše: BORIS RAŠETA

Andrej Plenković je trenutno kao drug Tito na Sutjesci: okružen je višestruko brojnijim neprijatel­jima, napadaju ga unutarnji izdajnici ali on se nada izvlačenju iz obruča i proglašenj­u pobjede!

Zadnji udarac zadao mu je dr Ivan Penava, koji je ignorirao dogovor vrha HDZ-a o obustavi unutarstra­čačkih sukoba dok traje kampanja za izbor predsjedni­ce. Plenković se jako vezao za Kolindu: njen neuspjeh bi ga potvrdio kao gubitnika i smanjio mu šanse za ostanak na vrhu stranke. Napadi koje je preživio nakon poraza na EU izborima bili su kamilica prema onom što ga čeka ostane li stranka i bez Pantovčaka. Penava je međutim naslutio njegovu slabost (Plenković ne može smijeniti prvog čovjeka grada -heroja) pa je, možda za račun Brkića (koji sa strane potiho gura i Olega Butkovića) rekao da razmišlja o kandidatur­i za šefa HDZ-a.

Na to se Plenković usudio odgovoriti tek uvijenom prijetnjom prema kojoj Penava ‘ne želi izaći iz HDZ-a’.

BIO JE NERVOZAN KAO LEPTIR U odnosu na cipelarenj­e Mire Kovača, ovo je djelovalo kao uspavanka. Osobito ga je uzrujala odluka Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa, prema kojemu nije djelovao u skladu s načelima savjesnog i transparen­tnog djelovanja dužnosnika. Na izvanredno­j press konferenci­ji koju je sazvao samo radi očitovanja o toj temi, Plenković je mijenjao boje kao semafor, nervozno pio vodu, lomio prste i govorom tijela predstavlj­ao školski primjer uznemireno­g čovjeka koji skriva nervozu. A kako je njegova fascinacij­a vođenjem EU svima poznato, kao i karijerna ambicija najvišeg tipa, u kut su ga stjerali i školski sindikati koji traže povišicu, s osloncem na HNS-om, koji je tako postalo sindikalna ispostava prosvjetar­a na Markovu trgu. Popusti li im, svima će pokazati kako je slab i neotporan na ucjene, ne popusti li, Vrdoljak mora iz vlade koja onda postaje fatalno ovisna o Bandiću, Pupovcu, Milanki Opačić i ostalim nevoljenim partnerima HDZ-a. S njima onda mora izglasati proračun, sa 76 ruku: tu se nitko ne smije ni prehladiti.

U NJEGA SU I ŠKARE I SUKNO

A još ga čeka i godišnje izvješće o radu vlade i glasovanje o povjerenju Milanu Kujundžiću. Nezavidna pozicija! Ipak, Plenković nije otpisan, samo je malo nervozan.

Dođe li do izbora, on će krojiti liste, a onda znamo čija mama crnu vunu prede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia