24sata

‘SMILJANA ĆE ŠUTJETI, NEĆE TERETITI TATU MARTINA...’

Nasilna prošlost oca Dominića mogla bi spasiti osumnjičen­u za ubojstvo sestre

- Piše: DANICA PLANTAK

Donji Vidovec. Rodno mjesto Martina Dominića Fredija, oca Smiljane Srnec, kojoj sude da je ubila sestru Jasminu još 2000. godine i njezino tijelo 19 godina držala zaleđeno u škrinji. Suđenje se nastavlja danas. Zasad najznačajn­iji iskaz dao je Smiljanin ujak Drago Sabol. Sve je iznenadio na suđenju otkrivši nepoznatu nasilnu prošlost oca.

- Jako dobro znam za Martina Dominića i da je pretukao čovjeka... To je bilo tu kod nas, u birtiji. Ma za sve je politika kriva! Ništa drugo - rekao nam je traktorist u Donjem Vidovcu i potom nas uputio na obiteljsku kuću pokojnog Josipa Horvata.

On se sredinom ‘90-ih godina nakon nekoliko gemišta posvadio s Martinom Dominićem zvanim Fredi, a otac Smiljane i Jasmine u tučnjavi ga je oborio na tlo. Posljedice su bile strašne, kaže nam supruga Josipa Horvata.

- Fredi i moj Joža posvadili su se u birtiji, to je bilo tamo ‘90-ih... Josip je bio HDZ-ovac, Fredi je bio za SDP i tu su se valjda zakačili. Kako mi je Josip za života pričao, Fredi nije htio udariti njega nego Josipova prijatelja, ali slučajno je zakačio Josipa i on je pao te udario glavom o pločice. Da, politika je kriva, a nikad ništa nismo imali od te politike... - odmahuje rukom supruga Barbara Horvat pa nastavlja:

- Josip je dobio krvarenje u mozgu i zbog toga je ubrzo išao u prijevreme­nu mirovinu. Martin je zbog toga osuđen. Namjeraval­i smo tražiti od njega i odštetu, ali naša odvjetnica se raspitala i rekla nam da se to ne isplati. Da je Martinova obitelj u teškoj materijaln­oj situaciji...

Fredi je nekoć živio u Ulici braće Radić. Prvi susjed bio im je Mato Strbad. Obiteljsku kuću Dominići su prodali.

- Odrasli smo skupa, družili se, odlazili u kino, zadružni dom. Fredi je jako volio gledati kaubojske filmove. Bio je iznimno inteligent­an čovjek i jako uredan, uvijek bi bio ‘zbigecan’, lijepo odjeven. K nama je dolazio i nakon što se oženio i odselio u Palovec. Svratio bi povremeno i, kad bi ostao malo dulje, ako bi popio par gemišta tu u krčmi, onda bi nam pokucao na vrata i ostao spavati kod nas priča nam Strbad:

- Bio je dobar čovjek. Vidio sam izjave Smiljanina ujaka da je bio problemati­čan, ali ja ga takvog ne poznajem. Ne, Martin nije bio nasilan čovjek. Kažem vam, jako dobro sam ga poznavao i ne mogu vjerovati da bi on mogao biti ubojica...

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

 ??  ??
 ??  ?? Fredijeva kći Jasmina ubijena je prije 19 godina. Bila je skrivena u škrinji
Fredijeva kći Jasmina ubijena je prije 19 godina. Bila je skrivena u škrinji
 ??  ??
 ??  ?? Strbadovi su bili prvi susjedi Smiljanina i Jasminina oca
Strbadovi su bili prvi susjedi Smiljanina i Jasminina oca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia