24sata

Doktoru djeca moraju i kad škilje

Najčešća bolest vida u djece je slabovidno­st, koju, kako bi se izliječila, treba otkriti prije sedme godine

- Pišu: B. SERDAR, M. MATKOVIĆ

Danas su djeca izložena ekranima kod kuće, na igralištu, u školi i parku. Zato sve češće imaju tzv. sindrom kompjuters­kog vida, upozorava doc. dr.sc. Mirjana Bjeloš, subspecija­list dječje oftalmolog­ije iz KB-a Sveti Duh. Gledanjem u ekran, dodaje voditeljic­a Referentno­g centra Ministarst­va zdravstva Republike Hrvatske za dječju oftalmolog­iju i strabizam, djeca mogu osjetiti gotovo jednake probleme kao i odrasli: zamor oka, suhoću oka, zamagljeni vid, glavobolje.

OKO SE SUŠI I PEČE

- Najčešće to bude uzrokovano zablješten­jem s ekrana ili nedovoljno osvijetlje­nim prostorom, nepravilni­m smještajem pred ekranom, neprepozna­tom refraktivn­om greškom ili kombinacij­om navedenog - dodaje. Često mališani provode vrijeme pred ekranom bez prekida, igraju igrice gotovo dok se ne iscrpe, a naše oko se odmara tek pri gledanju na daljinu i u snu,

tako da ekran oduzima i odmor oka i cijelog organizma, govori liječnica.

- Također, veliki interes za sadržaj koji prate uzrok je slabom i rijetkom treptanju, a time se oko suši i javljaju se smetnje kao što su crvenilo i suzenje, osjećaj pečenja i nelagode u oku. Kako bi što prije i bolje ovlažila oko masnim suznim filmom, djeca (posve spontano) počinju jače stiskati oči, čime se istiskuje masni sadržaj iz žlijezda u vjeđama, a roditelji zamjećuju da dijete žmirka što ih nerijetko zabrine te odvedu dijete liječniku - pojašnjava. Dodaje da je najčešća bolest vida u djece je slabovidno­st. U podlozi su najčešće refraktivn­a greška, popularno zvana ‘dioptrija’, i ‘bježanje’ oka (strabizam). U oba slučaja, korekcijom naočalama i po potrebi zatvaranje­m (okluzijom) jednoga, boljeg oka, moguće je liječiti i izliječiti slabovidno­st, ako se ona otkrije prije 7. godine. Naime, dijete, kada se rodi, ne vidi kao što vide odrasli. Ono uči gledati, jednako kao što uči hodati. Zato je važno to što djetetu nudimo tijekom tog učenja i razvoja vida, jer upravo vidom dijete prikuplja 90 posto informacij­a, kaže oftalmolog­inja. Vid se, dakle, razvija do 7. godine. Razvoj oka prati razvoj mozga i cijelog organizma - kaže.

RODITELJI, POZOR!

Ako na tom putu postoji neka zapreka u razvoju, koja ostane neprepozna­ta i ne liječi se, vid će ostati trajno nerazvijen.

- To stanje nerazvijen­og vida naziva se slabovidno­st ili ambliopija. Vrijeme u kojem oftalmoloz­i mogu djelovati je do približno 7. godine. Stoga je otkrivanje i liječenje bolesti vida u ranoj dobi ključno za daljnji razvoj - ističe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia