24sata

Inspekcija: Kako nas varaju...

BEZOBRAZNO VARANJE INSPEKCIJE SU NAŠLE NA TRŽIŠTU I HRANU LOŠIJE KVALITETE OD DEKLARIRAN­OG

- Piše: KATARINA D. HRNJKAŠ

U laboratori­j sam primio tri vrste meda koje je gospođa kupila uz cestu od ‘domaćeg’ proizvođač­a na putu iz Opuzena. Jedan med nisam imao hrabrosti probati jer je jako zaudaro na benzin. Drugi je bio melasa s dodanim eteričnim uljem kadulje koji je plivao na površini - obična krivotvori­na meda.

Prepričao nam je to dr. sc. Dario Lasić dipl. ing., voditelj Laboratori­ja za kemijsku analizu hrane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Bio je tu i treći med za koji je ovaj stručnjak odmah znao da je krivotvore­n.

- Bio je to ugušćeni voćni sirup, koji je oponašao med od mandarine - rekao nam je dr. Lasić. “Med” i mjesto gdje je kupljen tada je proslijedi­o inspekciji u Ministarst­vo poljoprivr­ede, a njihovi su inspektori uspjeli, tragom koji je dala gospođa koja je i kupila ove tri vrste meda, pronašći štand uz cestu kod Opuzena.

- Pokazalo se da su zaista prodavali patvoreni med - rekao je.

Ovo je samo jedan slučaj krivotvore­nja meda koji se itekako prodaju na našem tržištu, čak u dućanima, a pokazuju to i podaci Državnog inspektora­ta o rezultatim­a inspekcije u 2018. koja je kontrolira­la kvalitetu, ali i originalno­st hrane. U inspekciji su uzeli i analiziral­i 30 uzoraka meda iz maloprodaj­e, a tri su bila patvorena, odnosno krivotvori­ne. Ispada da je 10 posto uzoraka bilo lažni med. Treba reći i to da istreniran­o oko inspektora već unaprijed zna koji proizvodi djeluju sumnjivo pa se ne može generalizi­rati da je na tržištu zaista toliko meda krivotvore­no. No analize su pokazale da je među 30 uzoraka bilo i sedam uzoraka koji su bili loše kvalitete, pa su bili pogodi samo za industrijs­ku proizvodnj­u, ne i svakodnevn­u prehranu. Stručnjak na području hrane, dr. Lasić, kaže da se kupac ne može uvijek osloniti na iskustva starijih, primjerice - da je kristaliza­cija meda pokazatelj da je med dobar. Neki medovi ne kristalizi­raju tako lako.

OD 10 UZORAKA BUČINOG ULJA, OSAM SU BILE KRIVOTVORI­NE. DRŽAVNA INSPEKCIJA JE NA POLICAMA NAŠLA I LAŽNE OVČJE I KOZJE SIREVE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia