24sata

Bankomati, zlatna žila za kriminalce

‘MJENJAJTE PRAVILNIKE’ Oni su česta meta jer su puni novca i slabo štićeni. Kazna za provalu je manja od one za razbojništ­vo

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Nepoznati provalnici ‘očistili’ su u noći na nedjelju bankomat Privredne banke u mjestu Jakovlje nedaleko od Zaprešića. Ispunili su ga plinom i detonirali.

Koliko su bili precizni svjedoče i tri rupe koje su izbušili u vratašcima pretinca za izbacivanj­e novca. U jednu od njih su ubacili crijevo i pustili plin. Zapalila su ga najvjeroja­tnije elektronsk­im upaljačem, a detonacija je odjeknula cijelim mjestom. Prednji kraj bankomata iskočio je iz kućišta 10-ak centimetar­a, a prava šteta nastala je u samom sefu. Koliko se moglo vidjeti nakon očevida, vrata kutije s novce odletjela su na tlo trgovine te su razbila staklenke. Krim policajci obavili su očevid, no šteta nije poznata. Inače, tri mjeseca ranije na isti način razvaljen je susjedni bankomat Zagrebačke banke. Kriminalis­t Željko Cvrtila zato smatra da će takvih slučajeva biti sve dok banke i tehničari ne nadograde sustave zaštite i država ne izmjeni pravilnike i zakone vezane za bankomate.

JE LI ZAKON FER?

- Bankomati su kriminalci­ma postali lake mete. Pokriveni su kamerama, a oni su im doskočili fantomkama. Novac u tim uređajima je u sefovima, no neće ga poprskati boja kao u spremnicim­a za prijenos novca. Uz to, gotovina nije označena - kaže Cvrtila. Dodao je i da imamo pravu poplavu bankomata raznih banaka i novčarskih institucij­a koje zarađuju na naknadama. To je izraženo na obali tijekom turističke sezone, a postavljen­i su na otvorenom i na zabačenim mjestima. Lopovima u prilog ide i Kazneni zakon. Za ovakve teške krađe predviđa od jedne do osam godina zatvora. Za pljačke kriminalci mogu dobiti i do 10 godina iza rešetaka.

- Oni prate koliko se često pune. Trebali bi ih postavljat­i unutar zgrada, iza tvrdih zidova gdje ne bi bili laka meta.

ČITAČI KARTICA NISU U MODI

Mi smo sličan problem imali tijekom 2000-ih s pljačkama u prijevozu novca. Država je doskočila zakonom, pa tako danas postoji Zakon o zaštiti novčarskih institucij­a. Čim je donesena prva verzija, broj pljački se upola smanjio zbog sustava zaštite - kaže Cvrtila. Pretpostav­lja da bankomate napadaju domaći kriminalci jer moraju imati svu logistiku za provalu i bijeg, kao što su plin i osigurano vozilo.

- Do prije par godina vladali su čitači magnetnih kartica koji bi skidali podatke na bankomatu. Banke sad daju kartice s čipom pa su doskočile problemu - kaže Cvrtila.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia