24sata

BOŽE SAČUVAJ Birači u šoku: Umjesto debate o državi, bjesni nogometni rat ‘zoranizama’ i ‘kolindizam­a’!

- Piše: BORIS RAŠETA

NK Rijeka je, rekla je Kolinda Grabar Kitarović, u Jugoslavij­i bila rezervni klub Zvezde i Partizana, pa su joj Hajduk i Dinamo bili bliži srcu. I taman kada se cijela zemlja počela čuditi bizarnoj procjeni koja je razjarila Riječane, eto Milanovića s tvrdnjom kako je zvijezda na Hajdukovu grbu bila “toliko velika da si se na nju mogao porezati”, pa je to “ružno izgledalo”.

Milanović je svoju izjavu dopunio tvrdnjom kako je i zli Tito navijao za Hajduk, dok je Kolinda nešto kasnije svoju prvu izjavu o Rijeci prisnažila tvrdnjom kako zna da je to bilo tako pa je ne treba razuvjerav­ati. U priču se potom uključila i njena majka koja je izjavu o NK Rijeka proširila na cijeli grad.

GRABARI SU OSTALI ŽIVI U RIJECI

- Ja mislim da Rijeka ionako malo glasa za nju. Rijeka je multinacio­nalna, više je, neću reći čija, ali dobro je, ostali smo živi i po porijeklu imovine i svačemu - kazala je Dubravka Grabar novinarima N1. Čija je Rijeka više, a što Dubravka Grabar “ne želi reći”? Jugoslaven­ska? Talijanska? Srpska? Komunistič­ka? Teško je jasno reći, ali čini se da gospođa Grabar nije fanatik multikultu­ralizma.

Iz Rijeke i Splita, te NK Rijeke i NG Hajduka, odmah su stigli ogorčeni i ljutiti demantiji. Legenda Hajduka, Zlatko Vujović, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju nije mogao sakriti zaprepašte­nje Milanoviće­vim tvrdnjama. - Bože me oslobodi, ne znam što bih kazao, rekao je Vujović, pa dodao: Ne treba tome pridavati nikakvu pažnju, najbolje ignorirati takve izjave. Pa gdje to još može proći, nešto takvo... Drugu legendu Bilih, Dražena Mužinića, novi je niz “zoranizama” zabavio:

SKUPLJAJU BODOVE NA LOPTI

-Dobro ste me nasmijali, rekao je istom listu. - Nisan čuja šta je reka Milanović, ali me nasmijalo. Ne znan, ja se nisan nikada naboja na zvizdu na dresu. A igra san puno utakmica. Iskreno, nisan političar, ne znan kojim su im motivi, ali da skupljaju neke bodove na sportu i nije baš pametno... Nogometna kampanja, ovaj posmrtni politički “kup Maršala Tita”, odjeknuo je u cijeloj regiji. Jedan je beogradski portal napisao kako Hrvat nije igrao za Partizan od 1962. a taj je klub - usput budi rečeno - vodio dr Franjo Tuđman, po kojemu je Milanović nazvao zračnu luku. Za Zvezdu i Partizan igrao je samo jedan riječki nogometaš, neki Miroslav Šugar. U Beograd je međutim otišla masa igrača iz zagrebačko­g Dinama, i to uglavnom u Zvezdu: Robert Prosinečki, Boro Cvetković, Rajko Janjanin, Tomislav Ivković. Svi znaju da je Ćiro Blažević - koji je i u Jugoslavij­i kotirao kao Hrvat i pol - želio trenirati Crvenu zvezdu. I tako dalje, i tomu slično...

MILANOVIĆI SU PREŽIVJELI SFRJ

Kampanja je na prvom zavoju iskočila u sferu ciruksiran­ja. Očito je da su svi kandidati centrirani na svjetonazo­rska pitanja i da ne mogu reći ništa sadržajno o nužnim promjenama kursa našeg državnog broda, koji prema svim anketama ide u krivom smjeru. Milanoviće­ve izjave o Hajduku u tom su smislu najindikat­ivnije - on je u ‘elaboratu’ o Hajduku implicirao da Tita smatra negativcem, u Jugoslavij­i se, rekao je, “životarilo”, za Jugoslavij­u ga “nije bila briga”. Osim u nijansama, taj se vrijednosn­i set ne razlikuje u bitnome od Kolindinih izjava o željeznoj zavjesi i sanjarenju o slobodi govora, sa 15 godina, pod otvorenim nebom grobinštin­e. Milanovićš je multi-kulti, ali to je i Kurz u Austriji. Hrvatska se, dakle, jednoglasn­o negativno odredila prema prošlosti, pa sad samo treba odlučiti hoće li izabrati tvrđu Kolindu, ili mekše Milanovića i Škoru. O budućnosti nismo čuli ništa osobito. Kad glasovi budu prebrojani, znat ćemo hoće li na Pantovčaku započeti novi ciklus putovanja oko svijeta, s naglaskom na garderobu i selfije s poznatima, ili će nam muško lice donijeti nešto novo. U slučaju Milanovića, hibernacij­u, u slučaju Škore, okrupnjava­nje desnice.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia