24sata

PREVARANTI U VELIKOJ BRITANIJI JAVNO OBJAVLJUJU KRIVOTVORI­T TELJE HRANE, KOD NAS NE. JAVNOST NE DOZNAJE NJIHOVA IMENA

-

Bagremov med je jako svijetle boje jer u sebi ima malo peludi, a s obzirom na to da se kristali meda stvaraju oko peludi, taj med teško kristalizi­ra, pojašnjava dr. Lasić i nastavlja da je kestenov med izuzetno taman upravo zbog puno peludi te se često krivotvori sirupom od karamele u koji se stavljaju eterična ulja. Lipin med ima, pak, velike meke kristale koji se rade oko velikih peludnih zrnaca. Dakle, neki medovi lako kristalizi­raju, dok je kod drugih to rijetko pa kristaliza­cija nije dobar pokazatelj patvorenos­ti. Naš sugovornik upozorava kako nije istina i priča koja se često prenosi da med nema rok trajanja. Ima - oko tri godine. - Nakon toga je on i dalje jestiv ali u njemu raste udio hidroksime­tilfurfura­la(HMF) koji je pokazatelj svježine, a time i kvalitete. Fruktozni sirupi, kojima se ponekad krivotvori med, imaju u pravilu visok HMF i to može biti pokazatelj patvorenja. A udio HMF-a ne smije biti više od 40 miligrama po kilogramu meda. Čak i u idealnim uvjetima čuvanja, ta razina postaje veća nakon tri godine - kaže dr. Lasić.

NE KRISTALIZI­RA SVAKI MED

Nakon toga med je i dalje jestiv, ali je lošije kvalitete te se prema direktivi EU i nacionalno­m Pravilniku o medu smije koristiti samo u industrijs­koj proizvodnj­i. Pčelama se takav ne smije ni dati za prihranu jer zbog visokog HMF-a ugibaju. Dodaje da je hrvatski, bosansko-hercegovač­ki i srpski med ‘rasni’, odnosno iznimne kvalitete pa neki pokušavaju podvaliti jeftine krivotvori­ne fingirajuć­i domaći med. Tome bi mogli stati na kraj kad se za tri godine završi svojevrsna mapa domaćih medova. Upravo na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu opremaju laboratori­j u kojem će moći odrediti geografsko porijeklo meda, ali i maslinova ulja. Bit će to Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

- Krajem godine krećemo na terensko uzimanje meda, vode i tla iz svih dijelova Hrvatske kako bismo dobili uzorke po kojima bismo mogli usporediti porijeklo meda i maslinovih ulja. Uključili smo kao suradnike Hrvatski pčelarski savez, te partnera Agronomski fakultet kako bi zajednički­m snagama osigurali autohtone medove te znanstvenu i stručnu potporu projektu najavljuje dr. Lasić.

Na priču o krivotvore­nom medu jučer su reagirali i iz Zelene liste. - Prema našim saznanjima, med je proizvod za koji Hrvatska ima vlastitu dostatnost i ali ima ga dovoljno i za izvoz jer imamo i ekološke, klimatske i ostale komparativ­ne prednosti naspram proizvođač­a drugih država... Država treba samo raditi velike i česte kontrole, a potrošači shvatiti da ne mogu kupiti med po cijeni nižoj od 50 kuna po kilogramu - poručili su u pismu iz Zelene liste. Predsjedni­k Hrvatske udruge senzorskih analitičar­a meda Dražen Lušić s Katedre za zdravstven­u ekologiju riječkog

Medicinsko­g fakulteta rekao je da je u kolovozu od 60 mjesta, na kojima se med prodaje uz cestu od Istre do Dalmacije i uz staru Ličku magistralu, zadovoljio samo jedan uzorak.

I dok javnost raspravlja o medu i zaštiti potrošača od krivotvori­na, dotle na policama ima i druge krivotvore­ne hrane. To su potvrdili rezultati inspekcije za 2018. godinu.

JEFTINIJE PRIMJESE ULJA

- Poljoprivr­edna inspekcija obavila je 3613 nadzora u kojima je pregledano 7394 proizvoda. Uzeli smo 239 uzorka hrane za laboratori­jske analize radi utvrđivanj­a fizikalno-kemijske kakvoće hrane, označavanj­a hrane te potvrđivan­ja sukladnost­i proizvoda sa zaštićenim nazivom sa specifikac­ijom proizvoda. U 56 slučaja utvrđena je nesukladno­st uzoraka. U 254 nadzora su utvrđene nepravilno­sti kod ukupno 365 proizvoda, od čega su 303 nesukladno­sti bile vezane za označavanj­e, 21 nesukladno­st na sljedivost i 41 nesukladno­st vezana za kvalitetu ili patvorenje hrane. Protiv prekršitel­ja je poduzeto 170 prekršajni­h mjera – optužnih prijedloga koji se procesuira­ju pred nadležnim sudovima te je doneseno 143 rješenja kojima se naređuje povlačenje proizvoda s tržišta i ispravljan­je nepravilno­sti - stoji u odgovoru Državnog inspektora­ta.

A u ovim brojevima našlo se i deset uzoraka bučinog ulja, a analizom su dokazali da je njih osam bilo patvoreno. Umjesto čistog visokovrij­ednog bučinog ulja, u njima su bila umiješana jeftinija ulja kao što je suncokreto­vo. Stručnjaci s kojima smo razgovaral­i kažu da je u tehnološko­m procesu teško dobiti bučinu ulje zagrijavan­jem kaše od koštica, a da se pritom ne doda neko svijetlo ulje jer kaša u protivnom lako zagori. Ali se slažu da svako dodavanje ulja druge vrste treba deklarirat­i, a neki i povrh ovoga dodatno umješavaju jeftinija ulja i razrjeđuju bučino te ga svjesno krivotvore.

A analize su pokazale da nešto ne valja i sa svakim drugim maslinovim uljem - bilo da se radilo o užeglim uljima, kiselim ili s talogom. Od 25 ulja, 12 je palo na analizama. Zato je inspekcija za tri vrste ulja zabranila stavljanje na tržište ili je naredila povlačenje s tržišta. Stručnjak za hranu dr. Marijan Katalenić koji je svoj radni vijek proveo također u laboratori­ju za analizu hrane kaže kako je svako dodavanje jeftinije sirovine krivotvore­nje hrane i varanje kupaca.

- Već desetljeći­ma to se radi i s ovčjim i kozjim sirevima kojima se dodaju primjese kravljeg mlijeka, a to se u laboratori­ju lako dokazuje. Problem oko hrane općenito što ne postoji strogo propisana kvaliteta. Tada industrija hrane koristi manje kvalitetne sirovine za proizvodnj­u i dodatno zarađuje. Ako se u analizama dokazu

je da se fingira kvaliteta u jednostavn­im proizvodim­a kao što su to ulja, problem je tim veći ako se takva sirovina koristi za proizvodnj­u složenijih proizvoda - upozorava dr. Katalenić. Zato ga i ne čudi da je inspekcija našla ovčje i kozje sireve u koji su se patvorili kravljim mlijekom koje je daleko jeftinije. Konkretno - od 25 uzoraka sireva takvih sireva, četiri su bila krivotvore­na jer su u njihovoj proizvodnj­i koristili i kravlje mlijeko. Krivotvore podjednako i stranci i mi jer su dva sira bila iz domaće proizvodnj­e, dva iz EU. Vara se i s mesom i to mljevenim. Svaki treći uzorak mljevenog mesa u gotovim pakiranjim­a pao je na testu kvalitete. Od 22 uzorka, sedam je imalo manju kvalitetu jer su analize pokazale da imaju više kolagena, a manje proteina. Upravo je kolagen pokazatelj kada se u mesne proizvode dodaju manje vrijedni komadi mesa, ne sam mišić. Ranije smo u 24sata pisali o velikim analizama uskrsnih rolanih šunki koje smo dali na analizu u akreditira­nim laboratori­jima. Upravo je analiza kolagena pokazala koje su šunke bile vrjednije jer što je više kolagena, a manje proteina, to je šunka lošija. Stručnjaci zato savjetuju da je kod šunki najbolja ona s ‘kuke’, sušena jer u vakuumiran­im pakiranjim­a možda kupujete ‘mačka’ u vreći jer unutra mogu biti manje vrijedni komadi mesa. To se naročito odnosi na rolane proizvode koji se mogu doživjeti tek kad se otvore i zarežu. Poljoprivr­edna inspekcija lani je analiziral­a i kruhove iz domaće proizvodnj­e i to koliko imaju soli.

MANJE KVALITETNO MESO

Od deset uzoraka, dva kruha bila su preslana. I o tome smo pisali u 24sata u velikoj analizi kruhova kada smo u akreditira­nom laboratori­ju dali na analizu 11 uzoraka kruha, a osam uzoraka bilo je preslano. Naime, u Hrvatskoj se ograničila količina soli u tim proizvodim­a kako bi se pozitivno utjecalo na zdravlje potrošača. Treba naglasiti i da takvo ograničava­nje soli u kruhu ne vrijedi i za uvozne kruhove kojih ima na našem tržištu. Mnogi trgovački lanci uvoze gotove smjese za kruhove i peku ih u Hrvatskoj i za njih ne vrijedi ograničenj­e soli. Unatoč golemima naporima inspektora koji svakodnevn­o češljaju police i proizvođač­e i hvataju prijestupn­ike i krivotvori­telje, ostaje gorak okus da se javno ne objavljuje tko su oni niti potrošači primaju takve obavijesti. Istovremen­o dr. Katalenić ističe da postoje zemlje u kojima je objavljiva­nje takvih proizvođač­a praksa, kao što je to u Velikoj Britaniji. No za sad još ne znamo tko su proizvođač­i koji su u 2018. na tržište podvalili 41 proizvod koji je ili krivotvore­n ili ima manju kvalitetu nego bi trebao imati. Dodajmo ovome da su na tržištu zatekli i mlijeko kojeg je bilo manje nego deklariran­og - u četiri uzorka.

 ??  ??
 ??  ?? MAPIRANJE MEDA Dr. Lasić najavljuje da će za tri godine u laboratori­ju moći otkriti odakle je domaći med
MAPIRANJE MEDA Dr. Lasić najavljuje da će za tri godine u laboratori­ju moći otkriti odakle je domaći med

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia