24sata

‘Da nije bilo Ivane i djece, ja danas

-

Branko je liječen na odjelu za kardiologi­ju, no na žalost, jedan tromb mu je kroz krvotok došao u pluća i prouzročio plućnu emboliju. Bez svijesti je prebačen na intenzivnu njegu, gdje mu se stanje dodatno zakomplici­ralo nakon što je preko katetera dobio sepsu. Bakterija mu je ušla u urin, potom i u krv, a nakon dugog ležanja dobio je i dekubitus. Borba za njegov život u splitskoj je bolnici trajala puna tri mjeseca, od svibnja do kolovoza prošle godine, tijekom kojih su ga selili s odjela na odjel. - Liječnici su me nakon tri mjeseca pitali gdje ću s njim, kući, u stacionar, u neku privatnu ustanovu - otkriva nam Brankova supruga Ivana, jer, Branko se tih dana uopće ne sjeća.

- Nisam mogla vjerovati da ga u tako teškom stanju žele otpustiti kući. Sa sepsom, dekubituso­m i visokom temperatur­om?! Čak su nam rekli da ima rak prostate koji je metastazir­ao po cijelom tijelu, i da je najbolje da ga vodimo kući - dodaje.

PRESELILI GA U BOLNICU U KNIN

Na sreću jedan im je liječnik predložio da Branko nastavi liječenje u kninskoj bolnici koja nije toliko opterećena pacijentim­a kao splitska i u kojoj postoji skrb za stacionarn­e pacijente. Branko je u Kninu proveo dva mjeseca u kojima mu se stanje malo stabilizir­alo, no daleko je to bilo od izlječenja. Javnost dugo nije znala što se događa, sve do javnog apela njegove kćerke za pomoć, tek tada je priča izašla na svjetlo dana.

- Odmah nas je nazvao Brankov veliki prijatelj Stojko Vranković i pomogao da ga prebacimo na kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu, no tamo su se komplikaci­je nastavile, Branko je dobio virusnu upalu pluća, 20 dana bio je u komi, nije uopće reagirao. Kad smo ga djeca i ja došli posjetiti, liječnici su nam rekli da provedemo što više vremena s njim, ni oni nisu bili sigurni hoćemo li ga opet vidjeti - otkriva nam gospođa Ivana.

Život mu je doslovno visio o koncu, no snažna tjelesna građa i zdrav sportski život ipak su ga spasili. A kad se Branko napokon probudio iz kome, obitelj je odlučila izvući ga iz bolnice i vratiti kući, gdje će u krugu obitelji imati svu potrebnu skrb. Na vrhuncu karijere Branko je imao 95 kilograma mišića, a kad je stigao kući iz bolnice manje od 70. Bio je neprepozna­tljiv, kost i koža, ali i on i obitelj bili su odlučni u borbi za život i ozdravljen­je.

- Da nije bilo Ivane i djece, ja danas ne bih bio živ. Uopće se ne sjećam dana dok sam bio u bolnici - kaže Branko dok se polako pridiže iz postelje.

- Svaki dan jačam ruke i noge, nisu mi mišići toliko propali, sad već imam preko 85 kilograma i mogu se uz pomoć hodalice kretati po kući. Mogao bih i bez nje, ali me strah da ne padnem i napravim novi problem. Treba mi još par mjeseci da malo ojačam, pa ću u toplice, a na proljeće na Marjan. To mi je velika želja, često sanjam kako trčim po Marjanu - kaže nam Branko sa suzama u očima.

OSTALI SU I BEZ NOVCA

Iako je Branko imao dugu i uspješnu borilačku karijeru, nakon nje i tvrtku koja se bavila zaštitarsk­im poslom, ušteđevina se vremenom istopila, pogotovo intenzivno u zadnjih godinu i pol dana njegovog liječenja. A pomoći niotkud. Supruga Ivana kucala je na mnoga vrata, tražila je od grada Splita u najam gradski poslovni prostor u kome je planirala otvoriti muzej borilačkih sportova u kome bi izložila brojne Brankove uspomene iz karijere, a uz to otvorila i restoran sa zdravom prehranom. No dalje od obećanja da će nešto biti od toga nije stigla. Branka raduje podrška prijatelja i poznatih.

- Drago mi je da me se ljudi još sjećaju i žele mi pomoći, ali meni je to pomalo neugodno, cijeli život sam radio i skrbio o sebi i drugima, nisam navikao moliti ili tražiti nešto. Ali svatko se može naći u toj situaciji. Puno prijatelja mi se javilo, dolaze me obići, poput mog Ivice Dukana koji svaki put navrati kad dođe iz Amerike. Mi smo susjedi i prijatelji iz djetinjstv­a, skupa smo išli u školu, skupa smo trenirali, baš smo jako bliski. Kad sam vidio suze u njegovim očima kad mi je ušao u sobu i najradije bih i sam zaplakao, ali se ne dam. Stojko Vranković se isto često javi, pa Dubravko Šimenc, društvo iz zagrebačko­g restorana ‘’Konoba’’ - kaže Branko. Iako je i dalje vezan za postelju, dan mu je ispunjen aktivnosti­ma, ujutro mu dolazi medicinske sestra koja mu pomaže oko vježbi i terapija, nekoliko puta na dan sam vježba i hoda uz pomoć hodalice. Jedna od velikih želja mu je i pomoći sinu u karijeri.

- Nisam bio za to da se Bruno bavi borilačkim sportovima, draže bi mi bilo da igra nogomet, ali on je bio uporan i krenuo je mojim stopama. Izabrao je taj put i moram mu pomoći, svijet borilačkih sportova je okrutan, surov, pun anabolika, steroida, pa i droge. Puno je toga lošega u svijetu borilačkih sportova i ja ga želim i moram zaštititi, iako, on je pravi momak, mogao bi i bez mene. Pravi je sportaš, a građen je bolje nego ja u najboljim danima - kaže Branko.

GLUMIO JE I U FILMOVIMA

Brojne anegdote i priče o Brankovoj snazi i hrabrosti kruže Splitom, uglavnom je riječ o nesretnici­ma koji su pokušavali otuđiti ili prevariti nekoga, a onda bi saznali da su se namjerili na krivu osobu. Mlađim generacija­ma pojam snage i borilačkih vještina je Chuck Norris, neki su čuli i za Jean Claude Van Dammea, no malo je poznato da su se njih obojica divili Branku. - Kad sam se borio u Las Vegasu protiv Dennisa Alexia obojica su došli na meč, bili su i u ringu prije borbe, ali svaki s četvoricom tjelohrani­telja iza koji su se jedva vidjeli - nasmijao se Branko, jasno dajući do znanja što misli o snazi i vještinama filmskih junaka. A Branko je i sam bio toliko popularan da je dobio jednu od glavnih uloga u filmu ‘’Neboder’’, u kome je glumio uz starletu Annu Nicole Smith. Mlad, zgodan, atraktivan, a na snimanju pravi profesiona­lac, Branko se odmah svidio holivudski­m producenti­ma koji su mu ponudili ugovor za još dva akcijska filma, no Branko ih je odbio.

- Nije to bio moj svijet. Previše je tu bilo droge i alkohola, prava Sodoma i Gomora. To je bilo nezdravo okruženje i nisam želio biti dio te priče pa sam se vratio u Japan i još dvije – tri godine borio. Film je ubitačan, radi se od 5 ujutro do kasno navečer, a onda kreću zabave i partyji do iza ponoći. Pa tko to može izdržati bez droge?! Znao sam da to i mene čeka, neki prijatelji koji su bili uz mene su se nakon desetak dana navukli na drogu, a ja nisam želio biti narkoman. Prije ili kasnije bi to i mene čekalo – zaključuje Cikatić.

SVAKI DAN JAČAM RUKE I NOGE, NISU MI MIŠIĆI TOLIKO PROPALI. MOGU SE UZ POMOĆ HO

 ??  ?? Kćeri Lucija (na slici) i Maja bile su mu podrška za vrijeme bolesti
Kćeri Lucija (na slici) i Maja bile su mu podrška za vrijeme bolesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia