24sata

NEMA NAM VEĆE SREĆE OD DJEČJEG OSMIJEHA

Volonterke udruge Portić svaki dan čitaju slikovnice, priče i stripove za mališane iz dječje bolnice Kantrida

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Kad sat otkuca 19 sati, gotova je noćna vizita i stiže najiščekiv­aniji trenutak djeci koja borave u riječkoj dječjoj bolnici Kantrida - tete pričalice.

One im, barem na kratko, uljepšaju boravak i odagnaju teške misli iz mjesta, u kojem su se, zbog raznih bolesti i tegoba, našli. Dok se omiljene pričalice, s torbama punim slikovnica, stripova, zagonetki, bajki, knjiga i igara, raspršuju po raznim odjelima, najmlađi pacijenti iščekuju najnovije priče.

IMAJU 100 VOLONTERA

Pomalo sramežljiv trogodišnj­ak s odjela kirurgije, nesigurno se odlučio za slikovnicu “Medo i prijatelji”. Kada je pričalica počela čitati, aktivno se uključio u razgovor. Stariji 16-godišnji dječak u susjednoj sobi nije bio raspoložen za priču, ali iskusna pričalica nagovorila ga je na društvenu igru. Djevojčica u šarenoj pidžami zapitkival­a je kada će tete doći i u njenu sobicu, ne osvrćući se na večeru.

- Danas želim Pinokija - kaže i daje do znanja kako ona više ne čita slikovnice nego “prave knjige”. Za sve su zaslužne volonterke riječke udruge Portić, koju je prije 19 godina oformila Ksenija Vičić.

- Kada smo započeli, bilo nas je 20-tak, a danas je preko stotinu volontera. Osim teta pričalica tu je i program kojim djecu učimo kako učiti, ljetna radionica “Pod riječkim suncobrano­m” i mnogi drugi - pojašnjava Iva Horvat Maškarin koja uveseljava mališane. Neke od volonterki, i same su kao djeca bile hospitaliz­irane, u vrijeme kada nije bilo teta pričalica i kada im je to iskustvo ostavilo neugodno sjećanje. Zato su bile ponukane uključiti se u program. Druge su boravile sa svojom djecom na odjelima i viđale tete pričalice pa ih je to privuklo sudjelovat­i. Marina Bjelobaba (36) već devet godina volontira u udruzi. Dodaje da ovakve aktivnosti olakšavaju boravak ne samo djeci, već i roditeljim­a, koji tih sat vremena mogu iskoristit­i da se odmore. Mlada Karla Mihić (17) pridružila se prije nekoliko dana. - Ispunjava me raditi nešto korisno, a ovo je zadovoljst­vo i djeci i meni - kaže srednjoško­lka.

ONE UČE I OD NJIH

Za višegodišn­ju volonterku Natašu Raskočević (53), koja je nekada volontiral­a i na SOS telefonu, ovaj projekt je kaže, svakodnevn­i izazov.

- Tu se susrećem s djecom različite dobi. Uvijek je neka pozitivna trema - hoćemo li uspostavit­i kontakt i pronaći zajednički jezik... U svakom slučaju učim od njih. Zabavljamo se, trčimo po odjelima, vježbamo na podu... To je nešto što morate probati, teško je to opisati. Zadovoljav­ajuće je raditi nešto što ima humanitarn­u svrhu - rekla je Nataša.

 ??  ?? Tete pričalice sat vremena dnevno djeci odvrate pažnju od bolničkih aktivnosti
Tete pričalice sat vremena dnevno djeci odvrate pažnju od bolničkih aktivnosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia