24sata

Hvala, Šolta ! Sljedeći, molim

PA TKO BI TO PREŽIVIO?! Hajduk je od 2011. promijenio 56 trenera i ljudi u NO-u, upravi, Akademiji...

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Momčad Hajduka vratila se u nedjelju oko 1 sat u noći iz Velike Gorice, momci su se razišli kućama, a prvo okupljanje im je trening u ponedjelja­k u 15:30.

Nikakve aktivnosti u međuvremen­u nisu planirane ni za igrače ni za upravu, pa službenih vijesti vezanih uz status trenera Damira Burića još uvijek nema, a pitanje je i kad će ih biti. U narednih dan-dva, nakon Osijeka, u reprezenta­tivnoj stanci... No to naravno ne znači i da se u međuvremen­u ne odvijaju konzultaci­je i ne kontaktira potencijal­ne Burićeve nasljednik­e, kao i da neće biti ‘’bijelog dima’’ iznad Poljuda.

KEK I TUDOR SU SAMO ŽELJE

Čelnicima Hajduka nije toliko problem sama smjena Burića, svjesni su i oni da ovu inertnu momčad netko mora dobro prodrmati, a to očito više nije ‘’dobri čovjek Burić’’. Veći im je problem izbor njegova nasljednik­a, u ovom trenutku nemaju trenera koji bi bio spreman odmah uhvatiti se u koštac s problemima, početi graditi igru i garantirat­i rezultat na koncu sezone. Dodatni je problem što Hajduk čekaju tri derbija. Navijači zazivaju Matjaža Keka i Igora Tudora, no jedno je navijačka mašta i želja, a drugo su realne mogućnosti. Jesu li dostupni, koliko bi njihov angažman koštao, što bi sve išlo u paketu...?

Nema sumnje kako bi dolazak novog trenera značio i novo preslagiva­nje unutar sportskog segmenta kluba, kako na katu, tako i u svlačionic­i, i pitanje je bi li to opet bio novi zaokret kluba koji i dalje nema jasnu viziju i strategiju kad je u pitanju sportski segment. Ono oko čega će se složiti većina navijača Hajduka je da klubu nedostaje kontinuite­ta na svim razinama, prije svega na najodgovor­nijim funkcijama. Od Nadzornog odbora, preko predsjedni­ka Uprave, sportskog direktora, šefa Akademije, do trenera prve momčadi, od studenog 2011. godine do danas, dakle u točno osam godina, promijenil­o se 56 osoba! U prosjeku po sedam svake godine!? I četiri travnjaka...

U četiri Nadzorna odbora sjedilo je 25 ljudi, na čelu uprave u šest mandata promijenil­o se pet predsjedni­ka, čak šest sportskih direktora (uz napomenu kako je jedno vrijeme tu funkciju paralelno s trenerskom obavljao Damir Burić), jednako toliko šefova Akademije, i čak 13 trenera, s tim da su Vukas i Burić vodili momčad po dva puta.

A PRORAČUN JE VELIK...

Koji to sustav može normalno funkcionir­ati kad mu se na odgovornim funkcijama u svakoj godini promijeni sedam osoba?! Dotuklo bi to Coca-Colu, Apple, Microsoft..., a kako ne bi Hajduk! Na koncu, potvrđuju to i rezultati, u navedenom razdoblju Hajduk je osvojio jedan Kup, prve tri sezone su završili na drugom mjestu, potom su pet sezona bili treći, da bi prošlu sezonu završili na četvrtom mjestu. Čak i ako uzmemo u obzir da se klub u navedenom razdoblju financijsk­i stabilizir­ao i vratio sve dugove, budžet koji je čelnicima kluba stajao na raspolagan­ju morao je garantirat­i puno više. Čak i u odnosima koji su vladali u HNL-u.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia