24sata

Jaman: Lagao sam da Glavaš nije zapovijeda­o, bio je alfa i omega 1991.

SAD GA TERETI Nikola Jaman promijenio je iskaz sa suđenja iz 2009. Tad je rekao da se Glavaš kao sekretar brinuo za logistiku i da se nije miješao u zapovjedne ovlasti

- Piše: VILIM CVOK

ŽESTOKA SVAĐA

Umirovljen­i časnik HV-a Nikola Jaman na ponovljeno­m suđenju Branimiru Glavašu i drugima optuženim za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine izmijenio je svoj iskaz sa suđenja iz siječnja 2009., u kojem je kazao da je on, a ne Glavaš, zapovijeda­o tzv. Zaštitnom četom.

- Prihvaćam da sam bio zapovjedni­k... ali i meni i svima nama zapovijeda­o je Branimir Glavaš, koji je bio alfa i omega svega u Osijeku - kazao je jučer Jaman na Županijsko­m sudu u Zagrebu. Uz to, dodao je da je lagao kad je tijekom istrage 2006. tvrdio da je za ubojstvo Čedomira Vučkovića doznao dok je bio na putu u Njemačkoj. Sad tvrdi da je on Glavašu dao ideju da “ispričaju kako je Vučković ubijen dok je pokušao napasti Glavaša”. Inače, obdukcija je pokazala da je Vučković preminuo zbog gutanja kiseline iz akumulator­a. Glavaš je potom Jamanu dobacio: “Hoćeš li izvršiti ono što si rekao, da ćeš me pokopati?”.

- Nazovi me ako se usudiš - odgovorio mu je Jaman. Sutkinja Tanja Pavelin, a ni tužitelj Robert Petrovečki, nisu dalje utvrđivali zašto je Jaman lagao.

- Zašto je lagao? 2014. bila je poplava u Petrijevci­ma. Gospodin nije prijavio štetu od poplave i nije dobio odštetu. Onda je 2015. i 2016. vršio pritisak na mene da prisilim gospodina Šišljagića i Kraljička da mu isplate štetu. Ja sam mu kriv što mu županija nije isplatila 100.000 kuna? Danas je potpuno lagao, a postoji i svjedok - rekao je ispred suda Branimir Glavaš. I njegov odvjetnik Veljko Miljević potom je Jamanov iskaz nazvao potpunim fijaskom, ponovivši da je ovaj “očigledno lagao”. Dodao je da nitko od barem 15 svjedoka 31. kolovoza 1991. Jamana nije vidio na mjestu na kojem su se dogodili zločini. Na pitanje hoće li Jaman biti gonjen zbog lažnog iskaza Miljević

je rekao da se za to goni po službenoj dužnosti, o čemu treba odlučiti tužiteljst­vo. Glavašev sin Filip, koji ga i brani u slučajevim­a Selotejp i Garaža, Jamana je pitao zašto je deset godina dolazio kod njih i govorio da njegovom tati pakiraju, a onda je promijenio iskaz. U jednom trenu počeli su se prepirati i o Filipovoj svadbi, na kojoj se Jaman pojavio. Jaman je Glavaša prozvao i jer ga nije nikad posjetio nakon što je otkrio da je bolestan.

- Nosio sam teret deset godina. Sad sam potegao pitanje moga prijatelja Đorđa Petkovića, kojeg su ubili i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz automobila u vožnji i da je zatim pobjegao. Ja se ne ljutim na Glavaša, samo sam htio skinuti teret s duše - izjavio je Jaman. Podsjećamo, pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio kaznu u zatvoru u Mostaru i s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je 2015.

 ??  ??
 ??  ?? Glavaš se ispred suda posvađao s Jamanom
Glavaš se ispred suda posvađao s Jamanom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia