24sata

ZBOGOM I PAZI DA NE NAZEBES

- Piše: ANTE FERARA

U svemir je lansirana 20. kolovoza 1977. godine, četiri dana nakon što je preminuo kralj rock’n’rolla Elvis Presley, a trenutačno je od Zemlje udaljena više od 17,8 mlrd. kilometara.

Sonda Voyager 2 druga je letjelica NASA-e koja je napustila Sunčev sustav i došla u međuzvjezd­ani prostor. Prije sedam godina to je već učinila sonda Voyager 1. Iako je u pogonu 42 godine, Voyager 2 i dalje svoje podatke šalje prema Zemlji. Naime, na Voyageru 1 oštećen je instrument za mjerenje plazme, dok je na “dvojci” i dalje ispravan. Tako su znanstveni­ci prvi put mogli saznati tajne međuzvjezd­anog prostora. Sad godinu dana kasnije, a sonda je Sunčev sustav napustila 5. studenog 2018., objavili su svoje radove. Znanstveni­ci su saznali da naše Sunce nije tiha plamteća kugla u svemiru. Sasvim suprotno, Sunce stvara solarne vjetrove koji sa sobom nose i magnetska polja. Nakon nekog vremena solarni vjetrovi ulaze u međuzvjezd­ani prostor.

Poput

ulja i vode, solarni vjetrovi i međuzvjezd­ani prostor ne odgovaraju jedan drugome i stvaraju mjehur oko Sunčeva sustava koji se naziva heliosfera. Prema podacima iz Voyagera, on okružuje Sunce, osam planeta Sunčeva sustava i većinu objekata na rubu našeg sustava. Tako nas heliosfera štiti od radijacije iz svemira. Rub heliosfere, koji se naziva heliopauza, označava početak međuzvjezd­anog prostora. - Želimo bolje razumjeti prirodu te granice, gdje se ta dva vjetra sudaraju i miješaju te na koji način se zapravo isprepliću - rekao je astronom Ed Stone iz Caltecha. Znanstveni­ci su saznali da heliosfera stalno mijenja svoj oblik. Otkrili su da je heliopauza glađa i tanja nego što se mislilo, s jačim magnetskim poljem.

Prema analizi plazme, sonda je prešla heliopauzu za manje od dana. Otkrila je sloj između heliopauze i međuzvjezd­anog prostora u kojem djeluju oba vjetra, odnosno da heliopauza nije jedna čvrsta granica, nego da je riječ o dinamičnij­em prijelazu.

HELIOSFERA

1 AJ brzina je kojom putuje kroz svemir

približna težina do te godine mogla bi slati

podatke

KREĆE SE GALAKTIKOM U heliosferi se nalazi naš sustav. Međuzvjeda­ni prostor je zvjezdano dalek svemirski prostor unutar galaktike

10

ZAPIS I IGLA Crtež fonografsk­og zapisa i igle, a igla je u položaju da reproducir­a zapis od početka.

POLOŽAJ SUNCA Dijagram pokazuje lokaciju našeg Sunca i pokazuje 14 pravaca od njega.

MEĐUZVJEZD­ANI

PROSTOR

100

OORT OBLAK

1000

10.000

100.000

1 MILIJUN

VIDEOSIGNA­L Općeniti izgled videosigna­la koji se

mogu pronaći na ploči.

VIDEOKADAR Slika videokadra. Ako se pravilno dekodira, može se vidjeti

kao slika ispod.

ATOM HIDROGENA Dijagram ilustrira dva najmanja stanja atoma

hidrogena.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia