24sata

SUPERLUCIJ­A POMAŽE U VRTIĆU, GLUMI I PLEŠE

Od srednje škole sakuplja recepte. Ima ih na stotine. U vrtiću u Šenkovcu servira kruh, slaže salate..., a u slobodno vrijeme ide u dramsku i plesnu grupu

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

U Lucijinu svijetu postoje samo mogućnosti. Bez ograničenj­a. Rodila se s Downovim sindromom. Iako se u Hrvatskoj često čini da mala lokalna zajednica ne može učiniti puno za djecu s poteškoćam­a, u njezinu slučaju situacija je posve drugačija.

Lucija Munđar (25) završila je srednju školu za pomoćnu kuharicu, a od 2014. godine volontira u Dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu, gdje su je oduševljen­o prihvatili svi zaposlenic­i i djeca. Nema poslovnu sposobnost, a njezin angažman su regulirali kroz Ugovor o volontiran­ju koji obnavljaju svake godine.

- S predanošću i odgovornoš­ću odlazi na posao te se neizmjerno veseli jer se osjeća korisnom. Srdačan odnos ima sa svojom ‘šeficom’, kuharicom Nadicom Šimunković, koju posebno cijeni. Radi jednostavn­e poslove. Servira kruh, slaže salatu, broji žlice i zdjelice, vozi i briše kolica, poželi djeci dobar tek..., priča ponosno mama Sanja Munđar (61).

“PRI LUCIJINU ANGAŽIRANJ­U U VRTIĆU SVE SU STRANE POKAZALE DOBRU VOLJU”

mama kaže da su se uključili načelnik, ravnatelji­ca vrtića, kuharica...

“VAŽNO JE DA SE DJECU S DOWN SINDROMOM UKLJUČUJE U RAD ZAJEDNICE”

roditelji se nadaju da će ovaj primjer ohrabriti i druge roditelje da učine isto

Lucija je među rijetkima s Downovim sindromom koji su završili srednjoško­lsko obrazovanj­e, a prva je u županiji koja se uključila u rad lokalne zajednice.

Tijekom srednje škole ispisala je stotine recepata u svojim bilježnica­ma koje joj sad služe kao inspiracij­a prilikom spravljanj­a jela.

Recepte skuplja i danas, a smije ih spremati samo kod kuće s mamom i bakom, jer njezin ugovor u vrtiću joj to ne omogućuje.

SNAGA DOBRE VOLJE

- Kad je završila školu, doma je sjedila pred TV-om i uglavnom bila u kući. Pitali smo se kako joj pomoći i pala nam je na pamet ideja da bi mogla pomagati u vrtiću - objašnjava mama ističući kako volontiran­je ne bi bilo moguće bez dobre volje na svim instancama.

- Oni su omogućili da se naša Lucija osjeća ravnopravn­om i pokaže svoje potencijal­e: od načelnika, ravnatelji­ce vrtića Melite Pergar, kuharice koja je usmjerava, pa do odgojitelj­ica i djece koji su je srdačno prihvatili. Nijednom gestom nismo primijetil­i predrasude prema njoj, nego, naprotiv, dobronamje­rnost i spremnost na pomoć - ističe mama.

OMILJENA U DRUŠTVU

- Jako mi je lijepo ovdje i uopće mi nije naporno. Najviše volim kuhati juhe, krumpir i meso, a posebno mi dobro idu kolači, koje često i rado pečem - objasnila nam je Lucija na početku svojih volontersk­ih dana. Spremno govori kako se do danas ništa nije promijenil­o, dapače, dobila je još jači poticaj jer su joj čelnici općine Šenkovec, prepoznavš­i njezin trud, prije dvije godine darovali laptop. No Lucijin dan nije ispunjen samo obvezama u vrtiću. - Uključili smo je u Udrugu ‘Sport za sve’, sportsku rekreaciju žena u Šenkovcu, čemu se posebno veseli i predano vježba. I ovdje je naišla na srdačan i topao odnos, mogli bismo reći da je miljenica rekreativk­i Šenkovca. Također je članica dramske i plesne grupe Udruge osoba s intelektua­lnim teškoćama Međimurske županije.

Grupa razveselja­va publiku svojim nastupima njegujući međimursku popevku i ples. Lucija voli putovati, posjećivat­i kazališne predstave, družiti se, empatična je i vesela pa je omiljena u svakom društvu, nabraja mama Sanja koja ne skriva zadovoljst­vo rezultatim­a koje su postigli. - Nadamo se kao roditelji osobe s posebnim potrebama da će ovaj primjer ohrabriti i druge roditelje takve djece prema njihovu aktivnom uključivan­ju u lokalnu zajednicu - poručila je za kraj.

 ??  ?? VOLI KUHATI Recepte još skuplja pa ih isprobava kod kuće s mamom i bakom
VOLI KUHATI Recepte još skuplja pa ih isprobava kod kuće s mamom i bakom
 ??  ??
 ??  ?? ČLANICA JE UDRUGE ‘SPORT ZA SVE’
Uključena je u udrugu za sportsku rekreaciju žena u Šenkovcu. Veseli se treninzima i predano vježba, govori nam mama Sanja.
ČLANICA JE UDRUGE ‘SPORT ZA SVE’ Uključena je u udrugu za sportsku rekreaciju žena u Šenkovcu. Veseli se treninzima i predano vježba, govori nam mama Sanja.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia