24sata

Ičina drama: Ne mogu alno živjeti od bolova

SVJETLO, BUKA, RAČUNALO... U karijeri sam više od 20 puta pretrpio potres mozga, zato se sad svakodnevn­o borim sa snažnim glavobolja­ma. Sve mi smeta, pa čak i razgovor, kaže Joey Didulica

-

puta veće šanse da umru od neurodegen­erativnih bolesti nego drugi muškarci iste dobi.

ZABRANILI DJECI IGRATI GLAVOM

Studija je pratila 7676 profesiona­lnih škotskih nogometaša starijih od 18 godina i znanstveni­ci vjeruju da su razlog potresi mozga, kao i manji udarci u glavu, kojih svaki nogometaš pretrpi mnogo tijekom karijere. Čak i udaranje lopte glavom, koje s vremenom oštećuje mozak. Istraživan­je nije otkrilo ni jesu li isti rizici i za djecu koja igraju nogomet i za one koji se ne bave njime profesiona­lno, pa rjeđe udaraju loptu glavom. Ali unatoč tome škotski je nogometni savez prošli tjedan zatražio sve klubove da hitno zabrane igranje glavom na treninzima nogometaša mlađih od 11 godina. Ista je zabrana na snazi u SAD-u od 2015., a uvođenje toga pravila razmatra engleska Premier liga za igrače iz nogometnih škola. Didulica je s 32 godine morao prekinuti karijeru, u dobi kad su golmani na vrhuncu. Branio je za Melbourne Knights, Ajax, bečku Austriju, AZ Alkmaar, australsku U-23 i četiri utakmice za hrvatsku A-reprezenta­ciju. Karijeru su mu obilježile dvije nezgode: u listopadu 2006. u susretu AZ-a i PSV-a Jason Čulina napucao ga je loptom iz blizine u glavu i Didulica je završio u bolnici zbog potresa mozga te nekoliko mjeseci nije branio ni trenirao. A u svibnju 2005. u bečkom je derbiju neopreznim startom ozlijedio Rapidova napadača Lawareeja. Čak ga je austrijski sud osudio za ozljeđivan­je suparnika zbog nemara i nepažnje te kaznio sa 60.000 eura, ali nakon žalbe oslobođen je krivnje.

‘SKRB NIJE DOVOLJNO DOBRA’

U listopadu 2011. umirovio se zbog konstantni­h teškoća s glavom i vratom. Ni danas, osam godina kasnije, ne može obavljati neki posao u punom radnom vremenu. Sam kaže da je tijekom karijere više od 20 puta zadobio potres mozga. Nakon posljednje­ga bio je bez svijesti 45 minuta.

- Zgrožen sam da unatoč takvim rezultatim­a istraživan­ja, u bilo kojem sportu daju ti 5-6 dana da se oporaviš ili te samo pošalju na neka testiranja i vraćaš se na teren - priča Joey. On se godinama ne uspijeva riješiti glavobolja, uzrokuju ih i najmanje sitnice.

- Neki bljesak izvana, ako sam dugo pred računalom, jutarnje glavobolje, čak i buka ili glasan razgovor na kraju radnog dana mi smetaju i donose bolove. Zato živim ‘minimalan’ život. Istraživan­je je pokazalo da i golmani imaju veći rizik od demencije nego njihovi vršnjaci koji ne igraju nogomet, ali dvostruko manje nego igrači u polju. Ali stručnjaci su složni: svaki udarac u glavu, pa makar loptom, ostavlja posljedice. Didulica je, nažalost, dokaz tome...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia