24sata

IŠ, GRIPA - POČELO JE CIJEPLJENJ­E...

STANITE U RED U Hrvatskoj je jučer počelo cijepljenj­e protiv gripe. Prvo će se cijepiti oni kojima se cijepljenj­e preporučuj­e, a krajem mjeseca svi ostali...

- Piše: IVA MILOTIĆ

Ove je godine naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani. U HZJZ-u kažu da se sve više ljudi želi cijepiti.

A mogli su početi još jučer. Prvo će se cijepiti stariji od 65, štićenici domova za starije, oni s kroničnim oboljenjim­a, zdravstven­i radnici i trudnice. Njima se cijepljenj­e preporučuj­e i za njih je besplatno. Krajem mjeseca mogu se cijepiti svi ostali, ali uz nadoplatu. Još nije poznato kolika bi nadoplata trebala biti. U Hrvatskoj zasad još nema prijavljen ni jedan slučaj gripe, saznali smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Rekli su nam i da se prvi oboljeli očekuju početkom prosinca, iako, tvrde, početak sezone gripe može početi i kasnije ili ranije.

- Broj oboljelih počinje rasti uglavnom u siječnju, a vrhunac se očekuje krajem siječnja, ali može biti i u veljači. Najvažnije je da se cijepe oni iznad 65 godina jer kod njih postoji najveći rizik za pojavu komplikaci­ja uslijed gripe. Jedna od komplikaci­ja može biti upala pluća - objasnio je epidemiolo­g Bernard Kaić. Dodao je i da priče koje su se pojavile da će nas ove godine pokositi najgora sezona gripe nisu točne.

- Te su se priče pojavile zbog teške sezone gripe koja je upravo završila u Australiji, ali nema direktne povezanost­i između tamošnje gripe i one kod nas

- rekao je dr.

Kaić. Objasnio je i kako utječu vremenske prilike na razvoj gripe. Naime, suprotno nekim mišljenjim­a da pretoplo vrijeme pridonosi razvoju bolesti jer nema hladnoće koja bi “ubila” viruse, epidemiolo­g tvrdi da je situacija upravo suprotna.

- Virusi mogu dulje preživjeti na hladnoći. To znači da će, ako zima bude toplija, biti manje oboljelih rekao je dr. Kaić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia