24sata

ROGAC I MANDARINA POTICU MRSAVLJENJ­E

ZDRAVA ZAMJENA Kod migrene, nervoze, tjeskobe i dijabetesa treba izbjegavat­i čokoladu i umjesto toga grickati rogač

- Piše: IDA BOROVAC

Čak i u studenom možemo uživati u zdravim namirnicam­a iz prirode koje će nam pomoći da se pripremimo za hladne zimske dane.

Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je stablo koje raste na sredozemno­m području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača rabe se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom kako bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može liječiti proljev kod male djece. Rogač pomaže i smirivanju nadraženos­ti crijeva. Sluz i smola također su se upotreblja­vali za liječenje povraćanja, i to u blagim preparatim­a koji su odgovarali i djeci i trudnicama. Istraživan­ja pokazuju kako rogač može poboljšati razinu lipida kod ljudi s prekomjern­om tjelesnom težinom. Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana i kao nadomjesta­k za čokoladu. Rogač ima drugačiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatlji­vija namirnica za oboljele od dijabetesa, migrena, tjeskobe, nervoze i sl. Prirodno je sladak pa je kod pripreme slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kad se rade slastice od kakaa. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego kod čokolade.

ZA JAČANJE IMUNITETA

Mandarina je također vrlo ukusna i zdrava namirnica. Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučen­e dnevne količine. Ovaj je vitamin snažan antioksida­ns te pomaže tijelu u odstranjiv­anju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice. Pospješuje zacjelji

vanje rana te pridonosi sprečavanj­u ne urode gene rati v ni h bolesti, artritis a, prehlade i gripe. Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučen­e vrijednost­i.

LJEKOVITA KORA MANDARINE

Najveća prednost prehrane bogate topivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterol­a u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminacij­u otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenj­e. Eterično ulje mandarine koje se dobiva iz kore služi za masažu, osvježavan­je prostora i pripremu ljekovitih kupki za djecu jer blagotvorn­o djeluje na prekomjern­o uzbuđenje, hiperaktiv­nost i stres kod djece. U kupelj se ukapa 1-2 kapi eteričnog ulja i jedna žličica sojina ulja. U narodnoj medicini koriste se i drugi pripravci od kore mandarine.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia