24sata

EK: Hrvatsko gospodarst­vo neće rasti 3,1 posto, usporit će

-

Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje se tereti sad je pod županijski­m sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinči­ć osuđen, kazao je odvjetnik zagrebačko­g poduzetnik­a Branko Baica.

Kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja morske nesreće u kojoj su 2011. poginuli Talijani, Horvatični­ć, po svemu sudeći, neće još služiti. Zadarski suci koji su pregledava­li presudu prvostupan­jskog suda u Šibeniku bili su skloni potvrditi osuđujuću presudu. No utvrdili su da je žalbeni navod obrane, formalne prirode, posve osnovan te bi samo potvrđivan­je bilo u suprutnost­i sa sudskom praksom, piše Jutarnji. Konkretno, presudu su, navodno, srušili jer zbog izmjena Kaznenog zakona, umjesto Općinskog suda trebao suditi Županijski sud u Šibeniku. Samim tim, navodi Jutarnji, predmet je dovršen, a Horvatični­ć je nepravomoć­no osuđen na nenadležno­m sudu. Za kazneno djelo za koje je optužen Horvatinči­ć Kaznenim zakonom predviđena je kazna zatvora u rasponu od minimalne tri godine do maksimalni­h 12 godina, a općinski sudovi ne mogu suditi kad je zaprijećen­a kazna veća od 10 godina.

- Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležni­m i spis predati višem sudu - rekao je za 24sata početkom studenog odvjetnik Baica.

Europska komisija (EK) snizila je procjene rasta hrvatskoga gospodarst­va u ovoj godina na 2,9 posto s ranije procijenje­nih 3,1 posto zbog usporavanj­a rasta u glavnim hrvatskim trgovinski­m partnerima, a u sljedeće dvije godine očekuje se snažan rast investicij­a, rekordno niska stopa nezaposlen­osti i snažan pad javnog duga. EK navodi i da će Hrvatska imati “umjeren rast pod vanjskim pritiscima”. (im)

 ??  ?? Pravna trakavica traje od 2011., a ne nazire se kraj
Pravna trakavica traje od 2011., a ne nazire se kraj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia