24sata

HRVATSKA NAFTA IZ SISKA IDE NA PRERADU U MAĐARSKU

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Događa se točno ono na što smo upozoraval­i da će se dogoditi prije pet godina, ali su nas neki smatrali luđacima.

Kaže nam to Predrag Sekulić, čelnik sindikata Nova Solidarnos­t, koji se borio za opstanak Inine rafinerije nafte u Sisku. Nafta koja se crpi u hrvatskim nalazištim­a i koja je dosad bila prerađivan­a u toj rafineriji sad se puni u Janafove spremnike u Sisku. A onda će prvi put biti poslana naftovodom te hrvatske državne tvrtke na preradu u MOL-ovu mađarsku rafineriju Danube u Szazhalomb­atti. Ina nam je potvrdila da kreće prijevoz, ali nisu nam odgovorili koje količine planiraju u budućnosti slati na preradu u Mađarsku.

- Kao što smo tijekom ove godine iz Rafinerije nafte Sisak prevozili manje količine sirove nafte u Rafineriju nafte Rijeka te u Rafineriju nafte Danube u Szazhalomb­atti, tako u studenom i prosincu planiramo probno prevesti sirovu naftu sustavom Janafa iz Siska u Rafineriju nafte Danube. Ovime ćemo ispitati tehničke, logističke i komercijal­ne aspekte nakon što je omogućen prihvat nafte u Janafovu sustavu na lokaciji Sisak - rekli su nam iz Ine. Sekulić, koji je dobio otkaz u Ini zbog svog djelovanja, kaže da je nakon lanjske odluke o gašenju rafinerije to očekivan potez.

- Radi se otimanju nafte - smatra.

JANAF DRŽAVNA KOMPANIJA OMOGUĆILA JE PRIHVAT U SISKU ZA DALJNJI PRIJEVOZ

Godišnje se u Sisku prerađival­o 700.000 tona nafte, a sad je tome kraj. Da se radi o kvalitetno­j i jeftinoj nafti, kaže nam i bivši direktor Ine Davor Štern. Ina ima stare, jeftine koncesije za crpilišta. Ona je pogodna za benzin i može se miješati s teškom, lošijom naftom. I on se pita zašto naftovod nije osposoblje­n da se nafta odveze na preradu u Rijeku. Ovako nafta nakon prestanka prerade u Sisku nema gdje osim u Mađarsku ili Srbiju.

- Ako MOL ove godine ne donese odluku o ulaganju u rafineriju u Rijeku, to znači da će i ona slijediti sudbinu Siska - kaže Štern. Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike kaže nam da Ina ne treba dozvolu za probni izvoz.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia