24sata

NE DIRAJTE ĐACIMA SLOBODNE SUBOTE

NITKO NIJE ZADOVOLJAN Sindikati poručuju kako neće pristati na ništa manje od 6,11 posto te da su razočarani stavovima ministara rada i financija

- Pišu: NIKOL ZAGORAC, ANA DASOVIĆ

Vlada nudi ništa i možda ništa ili u brojkama nula i nula. No 5000 prosvjedni­ka u srijedu jasno pokazuje radi li se ovdje samo o zahtjevima sindikata ili svih zaposlenih u odgoju i obrazovanj­u, poručili su jučer sindikalni čelnici.

Prosvjetar­i su tako ušli u 20. dan štrajka poručujući kako ih ne zanimaju koalicijsk­i dogovori o držanju fotelja. Brojevi koji se ne spuštaju ispod 95 posto zaposlenih u školama koji štrajkaju pokazuju da nastavnici ne žele odustati od borbe za svoj položaj, rekla je Sanja Šprem, predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja. Dodala je i kako i dalje imaju podršku roditelja te da je ovaj štrajk “nada građanima da je napokon netko ustrajan u borbi za svoja prava”.

No među roditeljim­a i učenicima sve je veće nestrpljen­je zbog neizvjesne situacije. S obzirom na to da su već premašene “rupe” u obaveznoj nastavnoj satnici, nastava će se morati odrađivati po nekom od modela koje je ponudilo Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a. U našoj anketi provedenoj na web stranici 24sata, 50 posto onih koji su odgovorili istaknuli su produljenj­e školske godine kao najbolju opciju. Roditelji pritom ističu kako podržavaju štrajk nastavnika, no da neće ispoštovat­i nadoknade ako se budu poklapale s praznicima. Učenici u većini ističu kako ne žele odrađivanj­e nastave subotom i poručuju: “Poštujemo vaše pravo na štrajk, ali poštujte i vi naš odmor!”. Ministrica Blaženka Divjak jučer je u Bruxellesu predstavlj­ala prioritete Hrvatske tijekom predsjedan­ja EU. Neki od njih su i reforma obrazovanj­a te nastavnici budućnosti. Oni pak poručuju: “Štrajkamo do Božića, ali ne znamo kojeg!”.

 ??  ?? Gotovo 5000 učitelja i nastavnika došlo je na prosvjed u Zagrebu
Gotovo 5000 učitelja i nastavnika došlo je na prosvjed u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia