24sata

‘NATO umire zbog Trumpa’

JAČAJMO EU SNAGE Francuski predsjedni­k smatra da je Trump izazvao ‘moždanu smrt’ NATO-a, a za BiH tvrdi da je tempirana bomba koja otkucava na granicama Hrvatske

- Piše: BORIS RAŠETA, EMIRAT ASIPI

Američki nedostatak volje da brani Europu doveo je EU do ruba ponora, rekao je francuski predsjedni­k dodajući kako je okretanje leđa Kurdima u Siriji bio jasan znak povlačenja. Trump je, naime, Erdoganu “zaprijetio” na ne odveć ozbiljan način, što su svi shvatili kao prešutni blagoslov za nastavak turske intervenci­je u Siriji.

Odgovaraju­ći na pitanje novinara lista Elysee vjeruje li još u djelotvorn­ost Članka 5 Statuta NATO-a, prema kojemu su sve članice NATO-a dužne priteći u pomoć onoj članici saveza koja je napadnuta, Macron je rekao: “Ne znam, ali što će sutra značiti Članak 5?”. Najvažniji razlog promjene odnosa u savezu i odnosa između zemalja saveznica leži u čudnovatu i neobjašnji­vu ponašanju Donalda Trumpa, koji se nije libio izjava prema kojima je NATO nepotreban, ali je od svih zemalja članica ipak tražio povećanje proračunsk­ih izdvajanja za vojni savez do visine dva posto proračuna. Europa se sad prvi put u modernoj povijesti bavi američkim predsjedni­kom Trumpom, koji “ne dijeli našu ideju o europskom projektu”, smatra Macron. Macron je također u intervjuu The Economistu ocijenio da je Bosna i Hercegovin­a tempirana bomba koja ‘kuca tik uz Hrvatsku’ zbog povratka džihadisti­čkih ratnika.

- Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiram­o samu Europsku uniju - rekao je francuski predsjedni­k.

SAVEZ NA APARATIMA

TRUMP: NATO JE ZASTARI0. ILI NIJE

ŠARA Američki predsjedni­k je 2017. rekao da je NATO zastario i da je suvišan, a onda promijenio mišljenje. Sad mu je opet okrenuo leđa...

MACRON: NATO JE KAO MUŠKETIRI

SVI ZA JEDNOG Kičma snage NATO saveza leži u članku prema kojemu je napad na jednu članicu napad na sve. Ako toga nema, nema ni NATO-a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia