24sata

MISKICA JE POSTOVALA CIJELA POSADA BRODA

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Prošlo je više od 40 dana od havarije Bourbon Rhodea. Više od 40 dana Marijana Miškić čeka povratak muža iz divljeg oceana, a javnost i dalje traži odgovore na goruća pitanja o ovoj tragediji.

24sata su u kontaktu s Elenom Konovalenk­o, ukrajinsko­m liječnicom i suprugom Dmitra Marčenka, člana posade Bourbon Rhodea i jednog od trojice spašenih sretnika. Ponudila nam je odgovore na neodgovore­na pitanja, opisala horor kroz koji je prošao njezin muž i dala uvid u njihov život nakon tragedije. Suprug, kako nam je rekla, još nije spreman na razgovor. - Ovo je bio njegov prvi posao s Bourbonom. Odlučio je raditi za tu tvrtku jer, prema ugovoru, nije bilo rizika od potapanja broda. Također, Bourbon je na glasu kao svjetski poznata tvrtka koja

‘SVI SU GA POŠTOVALI’

brine o svojim zaposlenic­ima i njihovoj opremi, kao i o opremljeno­sti i tehničkim uvjetima na brodu. Osim toga, strogo nadziru imenovanje iskusnih i kvalificir­anih zaposlenik­a na zapovjedne položaje. Njihovi brodovi su na glasu kao najsigurni­ji brodovi koji ne idu na dugotrajne i opasne plovidbe - počinje svoju priču Elena.

- S kapetanom Miškićem radio je samo jedan mjesec jer je Dino stigao na brod u rujnu, a moj muž je tamo bio od kolovoza. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otprije, cijela posada ga je poštovala i on je poštovao njih dodaje Elena.

U kontaktu je s Dinovom ženom Marijanom od 3. listopada. U ime svojega

“BROD NA KOJEMU SU PLOVILI NIJE BIO PROPISNO ODRŽAVAN NI KVALITETNO POPRAVLJEN”

Elena Konovalenk­o, supruga jednog od preživjeli­h brodolomac­a

muža joj je odgovarala na sva pitanja, a posljednji put su se čule 9. listopada. Upitali smo je jesu li Dino i posada u ičemu pogriješil­i.

KATASTROFA­LNO STANJE

- Sve je bilo po pravilima - odgovorila je Elena. Zašto je onda brod potonuo?

- Zato što nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen kaže nam žena spašenog pomorca. Izvještaj pred tehnički pregled u Nigeriji otkrio je u kakvom je lošem stanju bio brod. Stručnjaci se slažu da je bio u katastrofa­lnom stanju, a sve se nikako nije moglo popraviti za manje od dva tjedna, koliko je tamo bio. Za potpuni remont trebala su mu i dva mjeseca.

 ??  ?? RUZINAVI BROD Obitelj Dina Miškića i dalje ne gubi nadu u Dinov povratak
RUZINAVI BROD Obitelj Dina Miškića i dalje ne gubi nadu u Dinov povratak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia