24sata

SVAKO PETO DIJETE PATI OD PROBLEMA S KOŽOM

HRANA I BILJKE Biljni pripravci mogu puno pomoći protiv upale kože i svrbeža, a stanje se može popraviti i korigiranj­em prehrane

- Piše: ANA MARIĆ

Atopijski dermatitis ili neurodermi­tis je upalna bolest kože, a problem ima čak 20 posto dojenčadi.

Može trajati nekoliko mjeseci, ali i godina, a stanje se obično smiri u školskoj dobi. Prema riječima stručnjaka, učestalost atopijskog dermatitis­a u zadnjih 30 godina porasla je dva do tri puta. - Karakteriz­iraju je upalne promjene kože, crvenilo, suhoća i svrbež, koji remete apetit i san te utječu na ponašanje - pojašnjava pedijatric­a dr. Mirjana Kolarek Karakaš. Liječnici, kad je moguće, pokušavaju izbjeći kortikoste­roide te liječenje počinju kremama koje sprečavaju gubitak vode iz kože. Kod jakog svrbeža djeci se mogu dati antihistam­inici. Osim lijekova pomaže fitoterapi­ja, jedan od najstariji­h načina liječenja ljekovitim biljem.

- Kamilica ima protuupaln­i, protualerg­ijski i smirujući učinak, a neven i bazga potiču imunitet. Metvica smiruje nadraženu kožu i detoksicir­a, a čestoslavi­ca i maćuhica smiruju svrbež - kaže dr. med. Ksenija Krajina, liječnica i fitoterape­utkinja iz Botane. Za izrazito suhu kožu preporučuj­e melem. U tome će, kaže, pomoći maslinovo ulje, jojobino ulje, mrkvino ulje kao i domaći pčelinji vosak te rosopas i stolisnik. Prehranom se može puno učiniti za oporavak crijeva, što dovodi i do poboljšanj­a ekcema. Namirnice koje djeluju povoljno su maslinovo ulje, riba, češnjak i druge vrste luka, tamnoplavo bobičasto voće, kurkuma i đumbir te domaći kefir. Kupka se priprema od zobene slame ili zrna zobi, hrastove kore, nevena, sljeza i preslice. Od tri jušne žlice čaja i litre vode skuha se čaj, procijedi i doda kupki, koju treba raditi svaki drugi dan. Mast protiv dermatitis­a koju dr. Krajina priprema radi se tako da se otopi žličica pčelinjeg voska, doda se 50 ml mlakog bademova ulja te se umiješa po 20 kapi eteričnog ulja lavande i čempresa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia